Suriname

Vertegenwoordigt Carel Weeber het collectieve schuldgevoel ten opzichte van Suriname? (NRC HANDELSBLAD, 8 aug.) Wat heeft dat met architectuur te maken? Heeft Nederland Paramaribo niet iets nieuws en eigentijds gegeven met de nieuwbouw van de ambassade? Het is een pareltje in Paramaribo en een updating!

Wat zou Weeber geschreven hebben als de Nederlandse ambassade in het voormalige pand van de Westindische Compagnie was gaan zetelen? Hij zou het heel gemakkelijk een symbool hebben kunnen noemen van neo-kolonialisme met alle voorbeelden die voorhanden zouden lijken. Zou hij dan niet geschreven hebben dat er beter iets volkomen nieuws neergezet had kunnen worden ook in het belang van de architectuur, als voorbeeld of als stimulans? Het zou beter bij zijn positie gepast hebben.

Ik was een toehoorder op het architectuursymposium in Fort Zeelandia en heb Carel Weeber daar gehoord. Hij schetste het gevoel waarmee hij daar stond, hij had van 'bescheidenheid' wel in zijn zwembroek willen staan heeft hij gezegd, meer vond hij Nederland niet passen. Welnu, na het lezen van zijn artikel staat hij voor mij in zijn blootje.

Surinamers hebben gevoel voor fatsoen en kleden zich netjes, vooral als ze een spreekbeurt moeten houden. Ook kunnen ze wel kritiek verdragen, maar aan dat gekruip hebben ze niets. Waarmee ik maar wil zeggen dat Carel Weeber een slecht voorbeeld geeft en zijn ogen eens moet openen. De recente branden hebben niets met de nieuwbouw van de ambassade van doen en Nederland heeft daaraan niets goed te maken.

    • Ineke van Berge