Springfout kost Lansink premie van 700.000 dollar

VALKENSWAARD, 19 AUG. Voor het tweede achtereenvolgende jaar kostte één knullige fout springruiter Jos Lansink ruim één miljoen gulden. Op het concours hippique in Valkenswaard, onderdeel van het ruim bedeelde Pulsar-Crowncircuit, eindigde hij als achtste in de Grote Prijs. Bij de barrage, die werd gewonnen door de Brit Robert Smith, moest hij toekijken.

De bonus van 700.000 dollar lag klaar voor de eerste ruiter die in het genoemde circuit twee Grote Prijzen zou weten te winnen. In 1995 liep Lansink de bonus mis toen zijn hengst Libero H geheel onnodig een balk in het Brabantse gras gooide. Dit jaar had Lansink gewonnen in Luxemburg, gisteren was hij kansrijk in Valkenswaard. Sinds zijn overgang naar Stal Zangersheide is Carthago Z de vertrouweling van Lansink. Met zijn nieuwe schimmel bleef de ruiter in Belgische dienst lange tijd foutloos. In de eerste manche met gemak, in de tweede omloop werd negen hindernissen lang geen paal getoucheerd.

Toen was daar de tiende hindernis, het laatste obstakel, een oxer van 1,50 meter. De barrage lonkte, de bonus werd hem gegund. “Als ik er dertig keer overheen moet, lukt het 29 keer”, zei Lansink later over die hindernis. Maar juist die ene misser kwam op dat ene, ongelukkige moment. “Ik dacht niet eens aan het geld, alleen aan een nul-rit.”

De sport is onberekenbaar, weet Lansink. “Je weet nooit waar je aan toe bent”, zei de ervaren springruiter. “Misschien maakt dat deze sport ook wel zo interessant.” En hij lachte, niet om het gemiste fortuin van ongeveer 1,3 miljoen gulden, wel om de pech. “Wie had op Robert Smith gerekend? Als je het honderd mensen vooraf had gevraagd, had echt niemand hém genoemd.”

Lansink kan in het najaar in het Mexicaanse Monterrey een volgende poging wagen. Het circuit doet dan de ranch van Alfonso Romo Garza aan. De zakenman behoort bij de top-tien van rijkste mensen ter wereld. Hij stopt veel van zijn geld in de paardensport. Jan Tops kon dankzij de steun van sponsor La Silla ook het concours hippique in zijn eigen achtertuin organiseren. Tops, vorig jaar winnaar van de Grote Prijs, werd nu negende. Hij maakte net als Lansink een springfout.

Ook John Whitaker moest de keiharde wetten van de paardensport accepteren. De Brit won vorig jaar in Monterrey en had bij een tweede overwinning ook een berg dollars kunnen opstrijken. Lansink was eerder dit jaar winnaar in Luxemburg. “Het wordt tijd dat die hoofdprijs er nu eens uit gaat, het zou goed zijn voor de sport”, zei Lansink, mede namens Whitaker. “Maar dan moet alles kloppen.”

Lansink wil graag de nukken van Carthago beter leren kennen. Met Libero H reed hij negen jaar, met de negenjarige schimmel nu sinds vier maanden. “De paarden kun je niet met elkaar vergelijken”, aldus Lansink zondag in Valkenswaard. “Libero kon ik niet elke week inzetten, die sprong puur op karakter. Carthago kan wekelijks een Grote Prijs lopen, die springt vooral op kracht.”

Volgende week verzamelt de wereldtop der springruiters zich in Rotterdam, waar bij het CHIO in het Kralingse Bos ook de dressuur zich toevoegt. Lansink overweegt Carthago enige rust te gunnen. Voor Lansink begint donderdag het werk alweer. Van voren af aan, met kansen op succes en falen. (ANP)