Siemerink niet moe maar wel steeds te laat

ROTTERDAM, 19 AUG. Jan Siemerink heeft gisteravond de finale verloren van een tennistoernooi in New Haven. De 26-jarige Nederlander won in de kwartfinale van Richard Krajicek en in de halve finale van de Zuidafrikaan Wayne Ferreira, maar verloor de eindstrijd van de Amerikaan Alex O'Brien, de nummer 169 van de wereld. De setstanden waren 7-6 en 6-4.

“Op de een of andere manier wilden mijn benen vandaag niet meewerken”, zei Siemerink. “Ik kwam steeds te laat, mijn reactiesnelheid liet te wensen over. Als ik niet optimaal beweeg, is mijn spel kwetsbaar. Ik moet agressief zijn op de baan. Lukt me dat niet, zoals nu, dan is een nederlaag het gevolg. Het hielp niet dat ik tegen mezelf zei dat ik alles moest geven omdat het de finale was. De benen wilden gewoon niet.”

Het was de tweede keer dit jaar dat Siemerink, nu nummer 20 van de ranglijst, dit jaar de finale haalde. In juni, kort voor Wimbledon, won hij het grastoernooi van Nottingham. Toen versloeg hij de Australiër Sandon Stolle. Het was de tweede titel in de loopbaan van Siemerink, die zeven jaar prof is. In 1991 beleefde hij de primeur in Singapore. Hij was nog vijf keer verliezend finalist. Dat overkwam Siemerink in Wenen ('91), Marseille ('93) en vorig jaar in Amsterdam, Long Island en Basel.

Siemerink was gisteren niet zo goed op dreef als zaterdag in de halve finale tegen Ferreira. Toen was het serve-en-volley van Siemerink een lust voor het oog: 6-3, 3-6 en 6-3. De zevende game van de derde set was cruciaal in die partij. Siemerink kwam 0-40 achter en werkte in die game vijf breekpunten weg.

Zijn opponent in de finale, O'Brien, is een voormalig studentenkampioen van de Verenigde Staten. Hij kon meedoen aan het toernooi dankzij een wild-card van de organisatie. Hij speelde zijn eerste finale van een ATP-evenement en verdiende met zijn zege 250.000 gulden. O'Brien, die als beste klassering twee jaar nummer 82 stond, speelt de laatste weken uitstekend. Hij versloeg onder anderen de Australiër Mark Philippoussis en de Rus Jevgeni Kafelnikov.

De Amerikaan trof een enigszins vermoeide Siemerink op de baan. De Nederlander had zaterdag in de zinderende hitte twee keer aan moeten treden. Met de Zuidafrikaan Ellis Ferreira verloor hij in de halve finale van het dubbelspel van het duo Black/Connell. “Toch was ik niet echt moe”, zei Siemerink. “Ik speel heel vaak op toernooien enkel- en dubbelspel. Ik stond in vijf dagen negen keer op de baan. Het dubbel pak ik er vaak bij, gewoon omdat ik het leuk vind. Niet pal voor een grand-slamtoernooi, maar anders wel.”

Siemerink verloor in de finale meteen zijn eerste servicegame, onder meer door twee dubbele fouten, maar maakte die achterstand in de volgende game alweer ongedaan. In de tiebreak verzuimde Siemerink toe te slaan. Hij kreeg een setpunt op 6-5 maar verloor met 6-8. De grootste handicap van Siemerink was een haperende eerste service. Hij sloeg slechts 45 procent in tegen de Amerikaan 75 procent. In de tweede set ging het lange tijd gelijk op. Siemerink verloor zijn service in de negende game. Daarna serveerde O'Brien de partij uit.

Pete Sampras, de nummer één van de wereld, heeft het tennistoernooi van Indianapolis gewonnen. Hij won gisteravond in de finale van de Kroaat Goran Ivanisevic: 7-6 en 7-5. Sampras won de tiebreak van de eerste set met 7-3. Het was zijn vierde toernooizege in dit jaar, maar pas zijn eerste sinds april.

In de Kroatische stad Umag won de Spanjaard Carlos Moya het tweede ATP-toernooi van zijn loopbaan. Moya versloeg zijn landgenoot Felix Mantilla met 6-0 en 7-6.

De Amerikaanse Lindsay Davenport, die goud won op de Olympische Spelen, heeft het toernooi van Manhattan Beach in Californië op haar naam geschreven. De 20-jarige Davenport won in de halve finale verrassend van Steffi Graf en in de finale van Anke Huber.