Schietpartij in Pakistan

NEW DELHI, 19 AUG. Bij een schietpartij in een dorp in de Pakistaanse provincie Punjab zijn gisteren achttien shi'ieten om het leven gekomen en enkele tientallen gewond geraakt. Het is het tweede bloedige incident van deze aard in korte tijd, nadat er vorige week bij een soortgelijke aanval op de militante sunnitische organisatie Sipah-e-Sahaba in de havenstad Karachi twaalf mensen waren gedood.

Het incident van gisteren deed zich voor in het district Vehari op het moment dat daar een shi'itische rouwplechtigheid plaatshad. Plotseling dook er volgens ooggetuigen een bestelauto op met gemaskerde en gewapende mannen, die het vuur op de menigte openden. In de kortste keren waren er vijftien rouwende mensen gedood, terwijl ook drie van de aanvallers door bewapende shi'ieten zouden zijn gesneuveld.

Hoewel de identiteit van de daders nog niet vaststaat, beschuldigden leiders van de militante shi'itische groepering Tehrik-e-Jafri onmiddellijk Sipah-e-Sahaba van de aanslag. Die zou een vergelding zijn geweest voor de actie van vorige week woensdag tegen de Sipah-leden in Karachi. Sipah-leiders hadden Tehrik-e-Jafri daarvan de schuld gegeven.

Vorig jaar kwam het in Karachi regelmatig tot zulke bloedige schermutselingen tussen militante sunnieten, die de grote meerderheid vormen in Pakistan, en shi'ieten. De laatste maanden was de strijd echter enigszins geluwd. Dat deze nu ook buiten Karachi oplaait is een nieuw verschijnsel. Premier Benazir Bhutto waarschuwde onlangs nog dat de strijd tussen de religieuze extremisten zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van Pakistan.