Russische piloten uit Afghanistan ontsnapt

MOSKOU, 19 AUG. De zevenkoppige bemanning van een Russisch transportvliegtuig, die een jaar geleden in Afghanistan gevangen werd genomen, is vrijdag met haar eigen vliegtuig ontsnapt en naar Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten gevlogen. Gisteren keerden ze via Moskou naar hun woonplaats, Kazan, in Tatarstan, terug.

De zeven Russen raakten in augustus vorig jaar in gevangenschap toen hun met wapens geladen vrachtvliegtuig, een Iljoesjin-76, op weg naar Kabul door een MiG van de Afghaanse rebellengroepering Talebaan tot landing werd gedwongen. De Russen werkten voor een Tataarse luchtvaartmaatschappij. Alle Russische pogingen hen via diplomatieke kanalen vrij te krijgen, mislukten.

De zeven Russen werden gevangen gehouden in Kandahar, in het zuiden van Afghanistan. Een keer per week, op vrijdag, mochten ze aan het onderhoud van hun Iljoesjin werken en daarbij enkele manoeuvres op de grond uitvoeren.

Afgelopen vrijdag maakten ze, na maandenlang aan hun ontsnappingsplan te hebben gewerkt, van die mogelijkheid gebruik door razendsnel op te stijgen. Drie Talebaan-bewakers aan boord werden overmeesterd en op een hoogte van slechts honderd tot honderdvijftig meter vlogen de zeven in de richting van de grens met Iran.

De Talebaan stuurden een jachtvliegtuig en een helikopter achter de Iljoesjin aan, maar de Russen slaagden erin te ontkomen.

De Russen werden gisteren in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten overgedragen aan een speciaal overgevlogen Russische vice-premier, Vitali Ignatenko, waarna ze naar Moskou terugkeerden.

Ignatenko prees diverse landen om de hulp die ze bij de ontsnapping van de Russen hebben gegeven. Hij noemde met name Pakistan, India, de Verenigde Staten en Marokko.

Volgens Ignatenko was de ontsnappingsroute met Iran afgesproken. Maar de vice-premier trad niet in details over de aard van de verleende hulp; hij zei dat het daar nog te vroeg voor is. (Reuter)