Ruim 200 Hutu's gedood na coup

BUJUMBURA, 19 AUG. Het Burundische leger, dat vrijwel geheel uit Tutsi's bestaat, heeft na de staatsgreep van 25 juli ten minste 200 Hutu's vermoord in Midden-Burundi. Dat hebben hulpwerkers in Bujumbura gisteren gezegd tegen het persbureau Reuter. De nieuwe Burundische leider, de Tutsi Pierre Buyoya, heeft steeds verklaard dat een van van de doelen van de staatsgreep is om een einde te maken aan het geweld tussen Hutu-milities en het Burundische leger.

De hulpwerkers, die anoniem willen blijven, zeggen over lijsten te beschikken met daarop de namen van de doden. Op 26 juli, een dag na de staatsgreep, zouden militairen 23 Hutu's hebben vermoord in de provincie Gitega. Op 7 augustus had opnieuw een slachtpartij plaats, aldus de hulpwerkers, dit keer in Rutegama in de provincie Muramvya. Daar zou het leger ten minste 200 Hutu's hebben vermoord. De meeste doden zouden zijn gevallen onder vrouwen, kinderen, en ouden van dagen. Een woordvoerder van het leger zei in een reactie op de beschuldigingen dat er geen “serieuze militaire operaties” in het gebied hadden plaatsgehad. “Maar als we Hutu-rebellen vinden gaan we woest achter hen aan.” (Reuter)