Ronald Koeman terug in selectie van Feyenoord

ROTTERDAM, 19 AUG. Ronald Koeman dient bij Feyenoord zijn contract uit. De vedette overwoog zijn carrière voortijdig te beëindigen nadat hij in aanvaring was gekomen met trainer Arie Haan en voorzitter Jorien van den Herik. Aanleiding voor het conflict was een disciplinaire straf voor Koeman na een avondje stappen in Kazachstan.

In een gesprek met Haan heeft Koeman zaterdag “de problemen uit de wereld geholpen”, aldus een verklaring die Feyenoord nadien heeft uitgegeven. Koeman heeft inmiddels de training hervat. Morgenavond zal hij in Kerkrade vanaf de tribune Feyenoords seizoensstart bijwonen tegen Roda JC. Hij is door de KNVB drie wedstrijden geschorst.

Koeman verliet anderhalve week geleden de Kuip tijdens de persdag van Feyenoord, nadat hij van Haan te horen had gekregen dat hij niet meemocht op een oefentrip naar Spanje. Officieel gaf de club als reden dat het geen zin had Koeman mee te nemen omdat hij toch een schorsing moet uitzitten. Nadat grote delen van het Feyenoord-publiek tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Gremio duidelijk lieten blijken dat ze in het conflict de kant van Koeman kozen, liet Van den Herik weten dat een nachtelijk uitstapje van Koeman, Henk Vos en Gaston Taument in Kazachstan aan het conflict ten grondslag lag.

“Achteraf heb ik spijt dat ik op deze manier de Kuip heb verlaten”, meent Koeman. “Ook ik had de zaak onmiddellijk moeten uitpraten. Aan de andere kant kan een weekje nadenken geen kwaad.” In afwachting van de terugkeer uit de Verenigde Staten van zijn zaakwaarnemer G. Lagendijk overpeinsde Koeman zijn toekomst onder meer tijdens het spelen van een partijtje golf. “Ik weet nu tenminste zeker dat ik nog graag een jaartje bij Feyenoord wil voetballen en dat dit absoluut niet het afscheid is dat ik wil”, aldus Koeman.

“De indruk is gewekt dat Taument en Vos wel de straf accepteerden en ik niet. Dat is niet juist. Ik erken dat een strafmaatregel terecht is. Het was alleen de bekende druppel. Er zaten me enkele zaken al langere tijd niet lekker. Ik heb ze nu in een goed gesprek met de trainer doorgenomen en daarmee is voor mij de kous af. Er zijn aan twee kanten fouten gemaakt en we hebben ze aan twee kanten hersteld.”

Haan sprak na afloop van een “voornamelijk technisch gesprek met een positief uitgangspunt en een positief slot”. Deze week heeft Koeman nog een gesprek met voorzitter Van den Herik.