PGS over in Duitse handen; Hoge prijs voor overname biotechbedrijf

ROTTERDAM, 19 AUG. Het toonaangevende Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf Plant Genetic Systems (PGS) in Gent wordt overgenomen door de Duitse chemiebedrijven Hoechst en Schering. Een besloten internationale veiling van PGS leverde Agrevo, eigendom van Hoechst en Schering, als hoogste bieder op.

Agrevo betaalt in eerste instantie 550 miljoen dollar (920 miljoen gulden) voor PGS, dat statutair gevestigd is in Amsterdam. Daarmee verwerft het 75 procent van de PGS-aandelen, die in handen zijn van de Vlaamse participatiemaatschappij GIMV, het Belgische levensmiddelenconcern Artal en een aantal kleinere bedrijven zoals Japan Tobacco. Naar verwachting zal Agrevo binnen twee weken ook een bod doen op de resterende 25 procent van de aandelen. Dan zal in totaal ruim 1,1 miljard gulden betaald zijn voor een researchbedrijf dat vorig jaar een omzet had van nog geen 9 miljoen gulden en dat tot op heden nooit winst wist te boeken. Niet eerder is voor de overname van een biotechnologiebedrijf zoveel geld betaald.

PGS, dat de bank Goldman, Sachs & Co voor de veiling had aangetrokken, heeft zich ingenomen getoond met de overname door Hoechst en Schering, waarmee in het verleden al is samengewerkt op het gebied van gewasbescherming. PGS hoopt met de steun van Agrevo de stap van research naar marketing te maken en het biotechnologisch onderzoek van de laatste vijftien jaar te kunnen commercialiseren.

Agrevo ontstond in 1994 als gezamenlijke onderneming van Hoechst en Schering (met een belang van 60 procent voor Hoechst) en kent inmiddels een jaaromzet van 3,4 miljard gulden. Het beschrijft de acquisitie van PGS als een deel van een groeistrategie op het gebied van gewasbescherming op basis van moderne DNA-technieken. De kostbare overname, waarvoor externe financiering nodig is, onderstreept de hoge verwachting die men heeft van de introductie van planten met nieuwverworven eigenschapen.

PGS werd opgericht in 1982 en telt inmiddels 140 werknemers. Het bedrijf is voortgekomen uit een onderzoeksgroep van de universiteit van Gent en boekte de afgelopen tien jaar sensationale successen op het gebied van de biotechnologische veredeling van gewassen als suikerbieten, koolzaad, tomaten, tabak, aardappelen en luzerne. Met moderne DNA-technieken, waarbij onder meer het erfelijk materiaal van bacteriën in dat van planten wordt gebracht, slaagde het erin suikerbieten te produceren met een hoge resistentie tegen goedkope breed werkende onkruidbestrijdingsmiddelen (zoals Hoechst's 'Basta'). Ook ontwikkelde PGS een biotechnologische techniek om manlijke steriliteit op te wekken in de bloemen van planten als koolzaad en maïs.