NOS koopt radiorechten voetbal voor miljoen gulden

ROTTERDAM, 19 AUG. De KNVB ontvangt de komende drie jaar één miljoen gulden per seizoen voor het uitzenden van radioflitsen door de NOS van voetbalwedstrijden. De algemene vergadering van de voetbalbond keurde de overeenkomst gisteren in Amsterdam unaniem goed.

Het gaat om het uitzenden van flitsen van onbeperkte duur van wedstrijden uit de competitie, beker en van het Nederlands elftal. In overleg met de KNVB zal de NOS nog sublicenties gaan uitgeven. Ter nadere inventarisatie hiervan wordt een organisatiebureau ingericht.

De KNVB heeft de sponsorovereenkomst met PTT Telecom, de naamgever van de eredivisie en een van de begunstigers van het Nederlands elftal, met vier jaar verlengd. De verbintenis, die loopt tot en met het EK van 2000 in Nederland en België, is op jaarbasis ongeveer 2,5 miljoen gulden waard.

In de openingsronde van het toernooi om de KNVB-beker heeft Emmen de noodzaak van versterking bij FC Groningen op ondubbelzinnige wijze aangetoond. De eerste-divisieclub won met 4-2 van de ambitieuze eredivisieclub uit het Oosterpark. Michel van Oostrum bewees voor eigen publiek opnieuw zijn speciale klasse. De bijna 30-jarige spits van Emmen maakte drie treffers. Het andere doelpunt van de club uit Drenthe kwam op naam van Henri Meijerman.

FC Groningen, dat in het komende seizoen op een plaats bij de eerste acht ploegen van de eredivisie mikt, kon de zwakker geachte tegenstander geen moment in gevaar brengen. Het team van trainer Hans Westerhof keek vanaf de openingstreffer van Van Oostrum (strafschop) in de zevende minuut tegen een achterstand aan. Raymond Beerends was de enige Groninger die bij Emmen een beetje ontzag afdwong. Met twee doelpunten (2-1 en 3-2) gaf hij de nederlaag van zijn ploeg een iets draaglijker aanzien.

Amateurclub AFC zette Excelsior, de nieuwe filiaalclub van Feyenoord, te kijk. De Amsterdamse hoofdklasser won op eigen veld met 1-0. Roy Tular maakte zeven minuten voor tijd uit een strafschop het doelpunt. De zege van AFC was in de eerste speelronde van groepswedstrijden de enige overwinning van een amateurploeg op een profteam. Hoofdklasser SC Feyenoord versloeg weliswaar stadgenoot Sparta met 4-1, maar het ging in deze wedstrijd om het tweede team van de Kasteelclub.

De eerste serie officiële wedstrijden in het amateur- en het profvoetbal leverde meteen al overwerk voor de arbitrage op. In 28 wedstrijden vielen 65 gele en tien rode kaarten. Arbiter Schaap deelde bij de beladen derby tussen ADO Den Haag en Scheveningen (1-1) de meeste prenten uit: elf keer geel, plus drie keer rood (drie spelers kregen twee maal geel). Scheveningen kwam er met zeven boekingen, waaronder twee rode kaarten, het slechtst af.

Het duel tussen NEC en VVV (1-0, doelpunt Maurice Graef) bood zeven keer geel en tweemaal rood. Arbiter Luyten stuurde Van der Meer (VVV) en Sobiech (NEC) weg. Ook arbiter Slot strooide met kaarten. In een turbulent verlopen duel tussen de amateurs van BVV en Bennekom (4-4) trok hij negen keer geel.

De pechvogel van de eerste speelronde was Dirk-Jan Derksen. De 24-jarige spits van Dordrecht'90 liep in het uitduel met NAC (4-2) een dubbele beenbreuk op. (ANP)