Nieuwe keten van winkels in gebruikte goederen

AMSTERDAM, 19 AUG. De honderden kringloopwinkels in Nederland krijgen er binnenkort een concurrent bij. Het Australische Cash Converters heeft plannen voor een winkelketen voor tweedehands spullen. Binnen vijf tot zes jaar wil de onderneming tachtig tot honderd filialen openen in alle grote en middelgrote steden.

De eerste twee vestigingen zijn inmiddels geopend, in Amsterdam en Groningen. Binnen enkele weken volgen Utrecht, Amersfoort, Rotterdam en Enschede.

De zaken lijken wat betreft huisstijl en inrichting sprekend op elkaar. Volgens directeur/oprichter René Verhulst vormen de winkels een duidelijk herkenbare eenheid. “Ze zijn bovendien netter en minder amateuristisch dan kringloopwinkels. In veel van die zaken is toch een beetje een rommeltje.” De formule kan volgens hem nog het beste worden vergeleken met die van de Kijkshop, al verkoopt die nieuwe spullen.

Cash Converters koopt tweedehands spullen in tegen contante betaling, knapt deze vervolgens op en verkoopt ze, mét 28 dagen garantie. De winkels kopen niet alles. Grote voorwerpen zoals koelkasten en meubelen worden niet ingekocht; boeken en kleding evenmin - met uitzondering van leer. Tot nu toe is de kwaliteit van de spullen waarmee particulieren aankomen volgens Verhulst “erg goed”.

Verhulst heeft de formule niet zelf bedacht. Cash Converters werd in 1993 in Australië opgericht door zakenman Brian Cummings. Dat was een doorslaand succes. Inmiddels heeft de keten 260 vestigingen, verdeeld over tien landen. Over drie jaar moet dit aantal zijn gegroeid naar 1500. De onderneming heeft een notering aan de effectenbeurs in Londen.

Verhulst is samen met zakenpartner Edzard van Basten Batenburg franchise-houder voor de Benelux en de Nederlandse Antillen. Beiden woonden jarenlang in het buitenland, in respectievelijk Hongkong en Australië, waar zij onder de indruk raakten van het concept.

De twee directeuren/eigenaren hebben hoge verwachtingen die ze onder meer baseren op veelbelovende uitkomsten van een onderzoek van het instituut voor het midden- en kleinbedrijf (IMK). Naar aanleiding van dit rapport wilden zowel ABN Amro als ING Bank de expansieplannen maar al te graag financieren. Uiteindelijk is de keuze gevallen op ING. (ANP)