Libanon: winst kandidaten van regering

BEIROET, 19 AUG. Pro-regeringskandidaten staan op winst in de eerste ronde van de Libanese parlementsverkiezingen, die gisteren plaatshad in het door maronitische christenen gedomineerde gebied Mont Liban. De officiële resultaten van de verkiezingen zouden later vandaag worden bekendgemaakt.

Het is de tweede keer dat in Libanon wordt gestemd na het einde van de burgeroorlog in 1990. Voor de verkiezingen is het land ingedeeld in vijf gebieden die achtereenvolgens steeds op een zondag naar de stembus gaan. De organisatie van de verkiezingen van de 35 parlementsleden in Mont Liban voor het in totaal 128 leden tellende parlement leidde tot grote protesten bij de oppositie. Deze vond dat de regering bij de indeling van kiesdistricten van Mont Liban oneerlijk te werk was gegaan. In het gebied woont een groot aantal maronitische christenen van wie een meerderheid tegen de aanwezigheid van de ongeveer 40.000 Syrische militairen in Libanon gekant is. Volgens de oppositie had de regering de kiesdistricten zo ingedeeld dat de stem van de oppositie werd 'geneutraliseerd'. Het Hooggerechtshof stelde de oppositie onlangs in het gelijk en verwierp de kieswet waarin de stembusstrijd werd geregeld. Het Libanese parlement nam daarop de oude kieswet opnieuw aan met de toevoeging dat de indeling “alleen deze ene keer” van toepassing was.

Volgens de voorlopige resultaten is een aantal ministers van de regering die aan de stembusstrijd in Mont Liban meedeeed, zeker van een zetel in het nieuwe parlement. Albert Moukheiber, een voormalig parlementslid voor de oppositie dat zich fel tegen de Syrische aanwezigheid in Libanon heeft uitgesproken, zou daarentegen geen zetel hebben weten te bemachtigen. Ook de enige kandidaat voor de moslim-extremistische Hezbollah-beweging, Ali Ammar, is er volgens de voorlopige resultaten niet in geslaagd om de stembbusstrijd in zijn kiesdistrict te winnen. Slechts twee kandidaten voor de oppositie zouden een kans maken op een zetel.

Volgens bronnen bij de kiescommssie namen ongeveer veertig tot vijftig procent procent van de kiesgerechtigde maronieten aan de stembusstrijd deel. In 1992 boycotte de maronitische gemeenschap de verkiezingen om zo te protesteren tegen de Syrische militaire aanwezigheid in Libanon. Oppositionele maronitische leiders in ballingschap hadden opnieuw tot een boycot opgeroepen.

Duizenden soldaten waren gisteren op de been om een vreedzaam verloop van de verkiezingen te garanderen. Een 39-jarige Libanees vond de dood bij een stembureau in de buurt van Beiroet toen aanhangers van rivaliserende kandidaten elkaar te lijf gingen. (AP, AFP, Reuter)