Kok waarschuwt boeren voor obstinate houding

DEN BOSCH, 19 AUG. Premier Kok heeft de boerenorganisaties gewaarschuwd zich niet al te obstinaat op te stellen, bij voorbeeld wat de uitvoering van het mestbeleid betreft.

“De agrarische sector heeft nog steeds het kenmerk moeilijk zonder steun van de overheid te kunnen, ook al heeft ze soms veel kritiek op die zelfde overheid”, aldus Kok. Hij beklemtoonde dat samenwerking met de overheid voor agrariërs van groot belang is.

Kok deed deze uitspraken zaterdag op een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB).

Het mestbeleid van het kabinet ligt onder vuur van zowel de officiële boerenbonden, zoals de NCB, als de militantere vakbond van varkenhouders. Met name die laatste heeft de afgelopen maanden wilde acties gevoerd tegen de mestplannen. Vooral in Noord-Brabant, de provincie met de meeste varkens en koeien, en dus mest, per vierkante meter, is de oppositie sterk.

Kok verdedigde de voorgenomen mestmaatregelen van zijn collega's Van Aartsen (Landbouw) en De Boer (Milieu). “Ik denk dat iedereen inziet dat het onverantwoord is de milieuproblemen op het platteland te bagatelliseren. Niemand zal de kop in het zand willen steken voor de harde werkelijkheid, Geven we daaraan namelijk wel toch toe, dan zal dat rampzalige gevolgen hebben voor onze kinderen en kindskinderen”, aldus Kok. (ANP)