Journalisten in Spanje van hulp aan ETA verdacht

BILBAO, 19 AUG. Twee journalisten van het Baskische dagblad Egin zijn zaterdag gearresteerd voor het verlenen van steun aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA. In de woning van een van de journalisten vond de politie 27 kilo springstof, twee vuurwapens en munitie. Bij een doorzoeking van de bureaus van beide journalisten op de redactie van de krant werd een lijst met namen van Baskische ondernemers gevonden.

Volgens de politie zouden beide mannen van plan zijn geweest de ondernemers te chanteren. De ETA dwingt Baskische ondernemers veelvuldig tot het betalen van een 'revolutionaire belasting'.

De politie sluit niet uit dat de journalisten betrokken zijn bij een aanslag afgelopen donderdag tegen een textielfabriek in de Baskische plaats Salvatierra. Twee auto's die kort voor de aanslag bij de fabriek werden gezien komen wat type en kleur betreft overeen met de auto's die de journalisten bezitten. Het dagblad Egin bracht als enige krant een gedetailleerd verslag van de aanslag.

De eigenaar van de fabriek, Luis López de Heredia, weigerde de 'revolutionaire belasting' verder te voldoen. Zijn naam stond als eerste op de lijst van ondernemers die op de redactie van de krant werd aangetroffen.

De krant staat bekend als een voorstander van de acties van de ETA. Journalisten van de krant zijn eerder beschuldigd van steun aan de afscheidingsbeweging, maar nog niet van betrokkenheid bij aanslagen.

De voorzitter van de conservatieve Partido Popular in Baskenland, Carlos Iturgaiz, noemde de aanhouding van de journalisten “een ernstig feit dat de relaties van de radicale krant met de organisatie van de ETA goed weerspiegelt”. (AFP, AP)