Jeltsin draagt Lebed op in Tsjetsjenië 'de orde te herstellen'

MOSKOU, 19 AUG. President Jeltsin heeft zijn veiligheidsadviseur Lebed vandaag opdracht gegeven “de orde in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny te herstellen”. Het bestand wordt inmiddels in Grozny op grote schaal geschonden.

In het bevel aan Lebed is volgens een van Jeltsins woordvoerders sprake van een herstel van de orde zoals die bestond vóór het Tsjetsjeense offensief van 6 augustus. Of dat betekent dat Jeltsin wil dat de Russische troepen de stad op de Tsjetsjenen heroveren, was vanmiddag niet duidelijk. Op dit moment maken de Tsjetsjenen in Grozny de dienst uit.

Formeel is in Grozny een staakt-het-vuren van kracht, maar beide partijen beschuldigen elkaar van schendingen die vanochtend uitliepen op grootscheepse gevechten. Gisteren formaliseerden de strijdende partijen het bestand nog door verklaringen uit te wisselen dat ze slechts uit zelfverdediging zouden schieten.

In Grozny was het gisteren nog bijna zo rustig als vóór het rebellenoffensief dat op 6 augustus begon, met dat verschil dat de controles op straat nu door Tsjetsjeense strijders worden uitgevoerd. Wel beschuldigden de rebellen de Russen ervan zaterdag 15 burgers te hebben gedood bij verscheidene luchtaanvallen. De Russen ontkenden dit en beschuldigden op hun beurt de Tsjetsjenen van het neerhalen van een helikopter. De Russen zeggen zelf veertig Tsjetsjenen te hebben gedood toen die in een hinderlaag liepen.

Het staakt-het-vuren was het gevolg van ontmoetingen tussen de leiding van de rebellen en Aleksandr Lebed. Lebed zelf is vervolgens verwikkeld geraakt in politieke strijd in Moskou. Vrijdag vroeg hij Jeltsin om het ontslag van de man die verantwoordelijk is voor de meeste Russische troepen in Tsjetsjenië, minister van Binnenlandse Zaken generaal Anatoli Koelikov. Het Kremlin heeft echter nog niet publiekelijk gereageerd op Lebeds verlangen. Volgens sommige berichten heeft Jeltsin in een kort telefoongesprek Koelikov laten weten dat hij moet aanblijven, zo berichtte het persbureau Interfax zaterdag.

Lebed heeft sinds vrijdag niet meer van zich laten horen. Bij een vergadering over Tsjetsjenië op het ministerie van Binnenlandse Zaken, zaterdagmorgen, liet hij verstek gaan. “Alle topfunctionarissen in het ministerie zijn benoemd door Koelikov, zij zullen natuurlijk hun best doen hun chef te beschermen in plaats van oplossingen voor de Tsjetsjeense crisis te bespreken”, zo verklaarde een woordvoerder van Lebed. Koelikov herhaalde tijdens de bijeenkomst nog eens dat Lebed van het conflict in de deelrepubliek “nog niet alles begrijpt”.

Hoeveel Koelikov zelf begrijpt werd gisteravond openlijk in twijfel getrokken door de wekelijkse actualiteitenrubriek van de Russische staatstelevisie, die zeer bloedige opnamen liet zien van een cameraploeg die tijdens het rebellenoffensief in Grozny had vastgezeten. De soldaten van het ministerie van binnenlandse zaken verkeerden volkomen in verwarring. Ook werd getoond hoe de commandant van de militaire basis Chankala, vlakbij Grozny, het ene moment nog bevelen stond te geven en het volgende moment dood werd afgevoerd. Daarna liet het programma een eerder opgenomen vraaggesprek met Lebed zien, die weer wees op de verantwoordelijkheid van de minister.

    • Hans Nijenhuis