Indonesische activist niet op vrije voeten

JAKARTA, 19 AUG. Een rechtbank in Jakarta heeft vanmorgen het beroep van de leider van de niet-erkende Indonesische vakbond SBSI, Muchtar Pakpahan, tegen zijn detentie afgewezen. Pakpahan werd op 30 juli gearresteerd op beschuldiging van 'subversie'. Volgens de Indonesische autoriteiten was hij betrokken bij de organisatie van rellen in Jakarta op 27 juli, waarbij ten minste vier doden vielen.

Volgens Pakpahan was zijn arrestatiebevel ongeldig omdat daarin de reden van zijn detentie niet werd vermeld. De rechter bracht daar tegenin dat het bevel wel aangeeft op grond van welke artikelen uit de Indonesische wet Pakpahan werd gearresteerd en dat dat vanuit juridisch oogpunt voldoende was. De vakbondsactivist was vanmorgen zelf aanwezig in de rechtszaal maar leverde geen commentaar op de uitspraak van de rechter.

Zaterdag had in Indonesië de jaarlijkse herdenking van het uitroepen van de onafhankelijkheid op 17 augustus 1945 plaats. Ook oppositieleidster Megawati Soekarnoputri Kiemas was aanwezig bij de ceremonie bij het presidentiële paleis. Vrijdag was zij dat niet bij de jaarlijkse rede van president Soeharto in het Indonesische parlement omdat zij “niet schijnheilig” wilde zijn. De afzetting (op aandringen van de autoriteiten) van Megawati in juni als voorzitter van de semi-oppositionele PDI was de aanleiding tot grote protesten in Indonesië die uiteindelijk culmineerden in de rellen van 27 juli. (Reuter, AP, AFP)