HIGH LLAMAS

The High Llamas: Hawaii (Alpaca Park/Sony 483903)

Op het eerste gehoor klinkt de cd Hawaii van de Britse groep The High Llamas als een verzameling overdadig gearrangeerde, maar nog niet ten volle uitgekristalliseerde popjuweeltjes. Het onaffe karakter van de meeste van de twintig nummers is in overeenstemming met het feit dat zanger, multi-instrumentalist en songschrijver Sean O'Hagan (ex-Microdisney) in hevige mate beïnvloed werd door de ambitieuze opzet van het nimmer voltooide Smile-album van The Beach Boys, waarmee het popgenie Brian Wilson zich vertilde aan muziek die hij wel in zijn hoofd hoorde, maar die hij niet in het echt kon realiseren.

Beach Boys-arrangeur Van Dyke Parks is O'Hagans grootste held en ook de monotone 'Krautrock' van Duitse jaren-zeventiggroepen als Faust en Neu! behoort tot zijn interessesfeer.

Een meeslepende popsong als Nomads zou op het meesterwerk Pet Sounds van The Beach Boys niet misstaan hebben. Overwegend bestaat Hawaii echter uit schetsen en blauwdrukken voor onaffe vestzaksymfonieën, die pas werkelijk tot leven komen als O'Hagan ze op het podium brengt met banjo, strijkjes en zwoele samenzang.

    • Jan Vollaard