'Het is een stel pure raddraaiers'

ENSCHEDE, 19 AUG. Het samenscholingsverbod dat burgemeester J. Mans van Enschede afkondigde voor de wijk Velve-Lindenhof heeft zijn uitwerking niet gemist. Zondagavond is het er rustig gebleven. Vorige week leidde het crossen met auto's op een parkeerterrein in de bebouwde kom nog tot woeste taferelen.

“Ik heb vanavond een verjaardag. Is dat ook een samenscholing?” Een vrouw staat zaterdagmiddag met een groepje inwoners van de wijk op straat te praten over de rellen van vrijdagavond en het voornemen van de burgemeester om een samenscholingsverbod in te stellen rond het parkeerterrein van de Miro. “Laat die Mans maar eens langskomen, dan grijp ik hem”, roept een ander met veel bravoure.

Velve-Lindenhof is een volkswijk aan de oostkant van Enschede. De huizen zijn klein, maar ze zien er over het algemeen verzorgd uit. De onderlinge band is sterk. Mensen lopen bij elkaar in en uit en op verschillende plekken staan groepjes bewoners met een fles bier in de hand met elkaar te praten. Jongeren op brommers scheuren met keiharde muziek door de straten. De werkloosheid in de wijk is groot.

Het conflict over de illegale crosspartijen op het parkeerterrein van de Miro escaleerde vrijdag tot een veldslag tussen de politie enerzijds en autocrossers en inwoners van de wijk Velve-Lindenhof anderzijds. Er werden op grote schaal vernielingen aangericht en een groep agenten werd met stenen en bierflessen bekogeld. Daarop werd de Mobiele Eenheid ingezet die verschillende charges uitvoerde. Twintig mensen werden gearresteerd.

Over de oorzaak van de geweldsuitbarsting van vrijdagavond lopen de meningen van de bewoners uiteen. “Een politiebus reed keihard in op een groep mensen. Een paar kinderen werden bijna overreden. Is het gek dat je dan pisnijdig wordt? Dan krijgen ze van mij een steen naar de kop”, zegt een gezette man van vijftig jaar.

“We willen een crossterrein. We worden overal weggejaagd. Eerst bij het industrieterrein de Marssteden en nu weer hier”, zegt een lid van de Hondaclub Enschede. Hij denkt dat het oproer snel is afgelopen als de gemeente een crossterrein ter beschikking stelt.

Volgens burgemeester Mans hebben de rellen weinig met de illegale autoraces te maken. “Dat crossen is helemaal niet meer aan de orde geweest de laatste dagen. Het gaat hier om een stel pure raddraaiers, waarvan we overigens niet weten of ze wel allemaal uit de wijk Velve-Lindenhof komen. We weten echter wel dat de relschoppers zich voortdurend in die wijk terugtrekken.”

In de wijk zijn eerder problemen geweest. Elf jaar geleden werd er ook al gecrosst op het parkeerterrein en ontstonden ongeregeldheden toen de politie daar een eind aan maakte.

Pagina 3: Wachten in grimmige sfeer

Vier jaar geleden was het van hetzelfde laken een pak, al waren de ongeregeldheden toen minder ernstig dan nu. Nu moet een samenscholingsverbod, dat inderdaad wordt afgekondigd vanaf zaterdagmiddag 18.00 uur, de wijk weer in het gareel krijgen.

De burgemeester wil zich niet uitlaten over de eventuele sociale achtergronden van het conflict. Hij vergelijkt het plotselinge oproer in de volkswijk met het onberekenbare gedrag van voetbalsupporters, want “daar kan de vlam ook zo ineens in de pan slaan”.

Verder noemt de burgemeester verveling van de wijkbewoners als een mogelijke oorzaak van de ontstane problemen in de wijk.

Zaterdagavond is het in en rond de wijk eerst vrij rustig. Het toegestroomde publiek staat, niettegenstaande het samenscholingsverbod, op het kruispunt van een afstand toe te kijken. Het hoopt op een herhaling van de gebeurtenissen van donderdagavond, toen met een gestolen auto werd rondgescheurd op het parkeerterrein. De Opel Vectra ter waarde van 50.000 gulden ging daarna in vlammen op. De politie greep toen niet in.

Nu is er op het parkeerterrein, dat is gebarricadeerd met containers, niets te zien.

De sfeer wordt echter snel grimmiger. De mobiele eenheid trekt om kwart over elf de wijk in om een aantal arrestaties te verrichten. In een huis wordt een inval gedaan waarbij een man wordt gearresteerd en even verderop wordt de radiopiraat 'Wattstraatteam' uit de lucht gehaald. Toeval, zeggen de autoriteiten later. “We zagen een verdachte de bewuste woning ingaan. Toen troffen we daar de zendinstallatie aan en die hebben we gelijk in beslag genomen”, aldus P. IJzerman, de korpschef van de regiopolitie Twente. Eerder in de week heeft de piraat volgens de korpschef opruiende taal uitgezonden.

Als de ME zich een half uurtje later terugtrekt, stromen omwonenden toe. In ijltempo worden dozen CD's van de radiopiraat afgevoerd naar een veiliger plek. Het mengpaneel en andere zendapparatuur is door de politie meegenomen, zodat er niet meer uitgezonden kan worden. Woest zijn ze, de wijkbewoners. “Nu hebben ze de boot aan. Dit is toch niet normaal”, schreeuwt een opgewonden man. Als opnieuw een ME-bus de straat inrijdt, stuift de groep echter uit elkaar.

Een televisieploeg van RTL krijgt rake klappen als de agressie van de wijkbewoners zich op de televisiemakers richt. De politie weet de daders te arresteren. Elders staat een groepje mensen ruzie te maken met een persfotograaf.

Grootscheepse rellen blijven echter uit. Volgens korpschef IJzerman heeft het politieoptreden duidelijk gemaakt dat er “geen vrijstaatachtige situatie in de wijk mag ontstaan”.

Het samenscholingsverbod blijft tot nader order van kracht.

    • Lucien Wopereis