Handelsoverschot Japan daalt fors

TOKIO, 19 AUG. Het Japanse handelsoverschot is in de maand juli met 37,7 procent gedaald in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, zo heeft het Japanse ministerie van Financiën vandaag bekend gemaakt. Het is de twintigste achtereenvolgende maand dat het overschot daalt en het laagste overschot sinds 1982.

De daling van het overschot is het gevolg van een sterke stijging van de import met ruim 35 procent tot 3.320 miljard yen (51 miljard gulden) waar tegenover een exportstijging staat van 'slechts' 17,4 procent tot 3.824 miljard yen (59 miljard gulden). De sterke stijging van de importen is vooral toe te schrijven aan olie en aan kantoorapparatuur als computers. Beide stegen met zo'n 50 procent.

Onder de gestegen exporten vallen eveneens computers op, 27 procent, en auto's met 35 procent. De Japanse auto-export steeg niet alleen in waarde, maar bereikte voor het eerst sinds mei vorig jaar ook een stijging in absolute aantallen.

Het politiek gevoelige overschot met de Verenigde Staten daalde in juli met slechts 4,5 procent tot 316,7 miljard yen (4,9 miljard gulden) omdat in het geval van de VS ook de exporten sterk zijn gestegen, sterker dan naar andere regio's. Het overschot met de landen van de Europese Unie daalde met ruim 56 procent tot 55 miljard yen (850 miljoen gulden). De import uit Europa steeg met 33 procent terwijl de export slechts met 10 procent is gegroeid. Vanuit Europa steeg vooral de import van kleding en van hoogwaardige meetapparatuur. De ontwikkeling van de handel met Azië, van grotere omvang dan de handel met de VS en de EU gezamenlijk, hield een middenweg met een daling van 19 procent van het Japanse overschot. Ook vanuit Azië is het vooral de import van computers die is gestegen.

Naar de verschillende Aziatische landen hebben veel Japanse bedrijven hun produktievestigingen overgeplaatst. De Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) maakte vanmorgen bekend dat deze bedrijven hun investeringen in buitenlandse produktievestigingen blijven vergroten, ondanks het zwakker worden van de yen tegenover de dollar. De krant concludeert dit uit een eigen onderzoek onder 373 bedrijven. De grootste investeringen zullen plaats hebben in Zuidoost-Azië, gevolgd door China. De investeringen zullen ertoe leiden dat eind dit jaar ruim 13 procent van de produktie van deze bedrijven overzee plaats heeft.

    • Hans van der Lugt