Geen limiet aan spelers uit het buitenland

AMSTERDAM, 19 AUG. De KNVB heeft de beperkingen voor het opstellen van buitenlandse spelers in het betaald voetbal opgeheven. Dat is gisteren in Amsterdam besloten op een vergadering met de clubs uit het betaald voetbal. De nieuwe regeling maakt het mogelijk alle in dienst zijnde buitenlanders op te stellen. Voorheen mochten maximaal drie buitenlanders tegelijk in het veld staan.

De KNVB volgt hiermee de richtlijnen van de Europese voetbalbond UEFA, die de beperkingen voor het aantal buitenlanders in de Europese bekerwedstrijden eerder heeft afgeschaft. De regeling komt voort uit Europese wetgeving. Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorig jaar in de zaak die de Belgische voetballer Jean-Marc Bosman had aangespannen, dat het oude transfersysteem in strijd was met het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie. Het Hof verklaarde ook de door voetbalbonden voorgeschreven buitenlandersclausule nietig, voorzover het onderdanen van de Europese Unie betrof.

De beperking voor spelers van buiten de Europese Unie werd onlangs aangevochten door de Nigeriaan Nwankwo Kanu. De Ajacied wilde een overgang naar Internazionale afdwingen en schakelde de arbitragecommissie van de KNVB in. De commissie bepaalde dat een beperking van spelers van buiten de EU ook ingaat tegen de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

De Centrale Spelers Raad (CSR) is fel tegen de nieuwe regeling. Feyenoorder Peter Bosz, lid van de CSR, ziet op den duur een grote bedreiging voor Nederlandse spelers, voor de jeugdopleiding en voor de herkenbaarheid van het nationale voetbal. Bosz kondigde actie aan. Bij de club van Bosz spelen elf buitenlanders, waarvan het merendeel afkomstig is uit landen buiten de Europese Unie.

Ook het sectiebestuur betaald voetbal heeft enige moeite met het besluit, maar zag zich genoodzaakt het voorstel in te dienen. De bond wil niet tegen de Europese wetgeving handelen.