Duitse bouw raakt dit jaar 100.000 banen kwijt

HAMBURG, 19 AUG. In de Duitse bouw gaan dit jaar naar verwachting meer dan zesduizend bedrijven bankroet en raken honderdduizend mensen hun werk kwijt. Het investeringsniveau in de sector moet omhoog. Tegelijk zijn de faillissementen noodzakelijk voor sanering van de bedrijfstak.

Dit heeft de voorzitter van de Duitse vereniging van bouwondernemingen, topman Otmar Franz van het concern Strabag, gezegd in een vraaggesprek met de krant Welt am Sonntag. Om de bouw nieuw leven in te blazen moet meer worden geïnvesteerd in openbare werken.

Alleen al in het afwateringsnet in Duitsland zijn investeringen van 300 miljard mark nodig. In de totale infrastructuur is dat 800 miljard mark, aldus Franz. Elke miljard mark aan investeringen levert 12.500 banen op.

Dit jaar zal de produktie in de bouwnijverheid 2 procent kleiner uitvallen dan vorig jaar. Hoewel de sector geen motor meer is van de conjunctuur, zijn er op lange termijn toch betere kansen dan in andere sectoren. Van een crisis wil Franz dan ook niet spreken. Hij heeft het liever over noodzakelijke aanpassingen, vooral in het oosten van Duitsland. Daar zijn veel “gelukszoekers” actief geworden, die de nodige ervaring noch het nodige kapitaal hadden, aldus Franz.

De heersende overcapaciteit in de bouwsector is volgens Franz medeporschegevolg van een tegenvallende orderstroom. (ANP)