DIRTY THREE

The Dirty Three: Horse Stories (Big Cat/Rough Trade)

Een kwart eeuw nadat The Flock de viool als solo-instrument introduceerde in de rockmuziek, kijkt niemand er meer van op als Nigel Kennedy zich waagt aan nummers van Jimi Hendrix of als Nick Cave een violist aan zijn begeleidingsgroep toevoegt. De Australiër Warren Ellis, die speelde bij Cave's Bad Seeds, maakt met zijn gitaar-drums-viooltrio The Dirty Three een indringend soort zigeunermuziek voor louche hotelbars. Zuiver spelen behoort niet tot zijn hoogste prioriteiten en op hun derde cd Horse Stories doen The Dirty Three er alles aan om liefhebbers van conventionele vioolmuziek tegen de haren in te strijken. De muziek kabbelt tamelijk onopvallend voort terwijl Ellis zijn strijkstok over de snaren schraapt als een nagel over een schoolbord.

Op Lowlands zal moeten blijken of deze muziek op het podium de meerwaarde krijgt die al dit gejengel rechtvaardigt, want op cd zijn The Dirty Three in staat zelfs de meest welwillende popliefhebber in de gordijnen te jagen.

    • Jan Vollaard