DIE ZEIT

Duitsland heeft het moeilijk met de volgelingen van de Scientology-beweging, dat blijkt uit de acties tegen Tom Cruise, en ook uit het laatste nummer van Die Zeit.

Op de voorpagina stelt redacteur Kleine-Brockhoff de vraag of de 30.000 aanhangers van de beweging een bedreiging vormen voor de interne orde van de Bondsrepubliek. Waakzaamheid is inderdaad geboden, vindt de auteur, maar in de deelstaat Beieren, waar minister-president Stoiber scientologen wil weren uit overheidsdienst gaat men te ver.

Hans-Peter Bartels, een hoge ambtenaar die zich in Sleeswijk-Holstein met sekten bezighoudt, slaat een fellere toon aan: de Scientology kerk is geen kerk, maar ook niet, zoals wel wordt gezegd, een onderneming. Het gaat hen “om macht over mensen, om heerschappij over de wereld”. En Duitsland is in dit streven een tussenstation, meent Bartels.