Derks fluit arbiters terug

De scheidsrechters in het betaald voetbal willen een hogere vergoeding, zo bleek gisteren op een vergadering van de KNVB. Tot voor kort kregen de nationale arbiters duizend gulden per wedstrijd. De KNVB is bereid dat bedrag het komend jaar te verhogen tot 1.750 gulden. De Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) eist echter tweeduizend gulden voor het leiden van een wedstrijd.

Daarnaast wil de BSBV onderhandelen over portretrecht, pensioenfondsen en kledingcontracten. Frans Derks, scheidsrechter van 1959 tot 1981 en mede-oprichter van de BSBV, zet daar vraagtekens bij.

Bent u het eens met de BSBV?

Frans Derks: “Ik draag de BSBV een warm hart toe maar nu gaat zij erg ver. Een scheidsrechter in het betaald voetbal heeft recht op een redelijke vergoeding. Duizend gulden is eigenlijk al buiten de perken, maar met een loonsverhoging van 75 procent is de grens echt overschreden.”

Waarom bent u tegen een hogere vergoeding?

“Van grotere salarissen krijg je geen betere arbiters. Professionele scheidsrechter bestaan niet. Waarom zou je iemand tienduizend gulden geven voor iemand die uitslaapt, zijn conditie op peil houdt en zes keer per maand een wedstrijd leidt? Het fluiten moet een hobby blijven, een hobby met verantwoordelijkheden. Je mag al blij zijn dat je er überhaupt mee verdient. Als je het daar niet mee eens bent kun je beter vertrekken. Dan moet de KNVB maar een amateur van de tribune halen die er geen geld voor vraagt. Bovendien vrees ik voor de maatschappelijke gevolgen voor de scheidsrechter zelf. Hij wordt verwend en valt in een groot gat als hij geblesseerd raakt. Want dan moet hij die tien mille per maand opeens missen. Eens komt die ontwrichte knie.”

Wat vindt u van de andere eisen van de BSBV?

“De meeste scheidsrechters zijn niet om aan te zien, dus ik begrijp niet dat daar portretrecht voor moet worden betaald.”

Hoeveel verdiende u destijds?

“Ik kreeg tweehonderd gulden per wedstrijd, plus reiskosten voor de trein. Later werd dat verhoogd naar vierhonderd gulden. Voor een Europa Cup-wedstrijd tussen Benfica en Liverpool ontving ik 75 Zwiterse francs. Ik heb nooit om meer geld gevraagd. Ik ben niet jaloers op de huidige scheidsrechter, maar de grens is nu wel bereikt.”