Damrak houdt adem in voor halfjaarcijfers

AMSTERDAM, 19 AUG. Gesteund door hogere aandelenkoersen op Wall Street noteerden de koersen op het Damrak vanmorgen hoger, zij het bij lage omzetten. De aandelenmarkt bereidt zich voor op de stroom halfjaarcijfers van deze week.

AMSTERDAM De AEX klom rond het middaguur 3,90 punten naar 561,32 punte, maar die stijging verschool een afwachtende houding in verband met de halfjaarcijfers voor met name de financiële, de haven- en de bouwsector. Donderdag zijn Aegon en ING aan de beurt. Aegon steeg maandochtend 1,10 gulden op 79,80 gulden, ING noteerde onveranderd op 55,20 gulden. ABN Amro, die de afgelopen donderdag uitstekende halfjaarcijfers publiceerde, daalde dertig cent op 93,70 gulden. De havenfondsen deden maandagochtend niet veel.

Wel was er interesse voor de meeste internationals. Zo pakte Koninklijke Olie 2,40 gulden mee op 255,50 gulden, Unilever 1,30 gulden tot 240 gulden, Akzo 1,20 gulden op 192,80 gulden en Philips zeventig cent op 56,10 gulden. KLM liet veertig cent liggen op 48,90 gulden.

Andere uitschieters in de positieve zin van het woord waren de voedingsfondsen Nutricia en Ahold. Nutricia, dat donderdag tussentijdse cijfers publiceert, verbeterde 4,20 gulden naar 188,50 gulden. Ahold ging 1,60 gulden omhoog naar 91,30 gulden. Sinds de uitoefening van de “green shoe” bij de emissie voor de overname van Stop & Shop op woensdag, is het fonds al 6,50 gulden aangetrokken.

Elders in de markt kreeg Otra opnieuw rake klappen. De waarschuwing dat de halfjaarwinst aanzienlijk achterblijft deed het technische handelsfonds vrijdag al 6 gulden dalen naar 33,50 gulden. Vanmorgen ging er nog eens 1,90 gulden af op 31,50 gulden, ofwel een totaal verlies van ruim 20 procent in twee dagen. Ook de medicijnengroothandels ACF en OPG schaarden zich bij de dalers met 1,20 gulden en negentig cent verlies op respectievelijk 27,60 gulden en 42 gulden. Beleggers vrezen dat de nieuwe geneesmiddelenwet de winsten van beide bedrijven fors zal drukken.

De obligatiekoersen gingen gemiddeld enkele stuivers omlaag, mede door de interesse voor de nieuwe staatslening, waarvoor bestaanmde leningen werden ingeruild. Rond het middaguur was er voor ruim 650 miljoen gulden ingeschreven op de nieuwe zesjarige staatslening met een rentecoupon van 5,75 procent. De intekenkoers lag 's ochtend op 101,52 punten.

De koers van de Amerikaanse dollar is de week lager begonnen. In Amsterdam werd tegen het middaguur 1,6715 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,6750 gulden afgelopen vrijdag.

De valutamarkt wacht op de periodieke vergaderingen van de centrale banken van de Verenigde Staten (morgen) en Duitsland (donderdag). De markt houdt geen rekening met een verlaging van de Amerikaanse geldmarktrente, maar wel met een verlaging van de Duitse.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot flink hoger. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg met 272,41 punten (1,3 procent) tot 21.106,41 en eindigde daarmee voor het eerst in twee weken boven de grens van 21.000 punten. Slechts 260 miljoen aandelen wisselden van eigenaar.