Competitie is financiële kwestie voor tennisser Van Lottum

AMSTERDAM, 19 AUG. Aan hem had het in ieder geval niet gelegen, besefte tennisser John van Lottum. “Ik heb vandaag gedaan wat ik moest doen en dat was winnen”, zei de nationaal kampioen na zijn overwinning op Raemon Sluiter in de finale van het Nederlands clubkampioenschap.

De zege in het enkelspel van Van Lottum, kopman van tennisvereniging De Manege uit Apeldoorn, bleek gisteren alleen van statistische waarde. Halfweg uit Spijkenisse won de eindstrijd eenvoudig. Door winst in de eerste set (6-4) van het vijfde duel bracht het vrouwendubbel Maaike Koutstaal en Noëlia Perez de stand op 4-1 in het voordeel van Halfweg. De break in de tiende game van het dubbbelspel was voldoende voor de eerste landstitel in het negenjarige bestaan van de club, die pas voor het tweede jaar in de eredivisie speelt.

Daarmee zorgde Halfweg voor een daverende verrassing in de competitie die de laatste drie jaar werd gedomineerd door het Amsterdamse Popeye Gold Star. Zaterdag bleek de twaalfvoudig landskampioen echter niet opgewassen tegen Halfweg. In de kruisfinale verloor de titelverdediger op het eigen gravel aan de Karel-Lotsylaan met maar liefst 5-1.

Dit jaar was stadgenoot Amstelpark de grote favoriet voor de landstitel, zeker nadat de ploeg de reguliere competitie had afgesloten met een recordscore aan winstpunten (36 tegen 6). Maar in de andere halve finale van de play-offs moest ook Amstelpark het hoofd buigen. Het treffen met De Manege eindigde weliswaar in 3-3, maar het aantal benutte games viel in het voordeel uit van de ploeg uit Apeldoorn: 84 tegen 82.

Als excuus voor de nederlaag kon Amstelpark de afwezigheid aanvoeren van Miriam Oremans. De nummer 37 van de wereld was woensdag in de zevende en laatste competitieronde nog van de partij, maar begon een dag later met haar voorbereiding op de US Open in New York - het laatste grand-slamtoernooi van het jaar dat volgende week maandag begint.

Met haar absentie in het finaleweekeinde legde Oremans onbedoeld de zwakke plek bloot. De clubcompetitie is het domein van de tweede garnituur, van spelers en speelsters die internationaal een bijrol vervullen. In hun jacht op computerpunten geven de nationale topspelers en -speelsters de voorkeur aan lucratieve toernooien van de spelersvakbonden ATP (mannen) of WTA (vrouwen).

Zo was Sjeng Schalken vorig jaar nog kopman van De Manege. Maar sinds de 19-jarige Limburger doordrong tot de top-100 geeft hij voorrang aan zijn eigen carrière. “Al belt hij nog regelmatig om te vragen hoe het zijn club vergaat in de competitie”, wist aanvoerder Van Lottum.

In de persoon van Van Lottum vond De Manege begin dit jaar een gewillig vervanger van Schalken. Hoewel gewillig? “Mijn deelname is vooral een financiële kwestie”, zei het 20-jarige talent uit Waalre. “Bovendien wordt er van mij verwacht dat ik als lid van Jong Oranje regelmatig mijn gezicht laat zien in Nederland.”

Waarmee Van Lottum overigens niet wil beweren dat het spelen in clubverband hem tegenstaat, zo haastte hij zich daar aan toe te voegen. “Ik baal d'r niet van, dat zeker niet. Want De Manege is een hele gezellige club. Onderling hebben we de grootste lol.” Toch is het pad dat Schalken bewandelde, precies de weg die Van Lottum voor ogen heeft. Want clubcompetitie of niet, tennis is en blijft een individuele sport, constateerde de eerstejaars professional. “Dat spreekt voor zich. Ik tennis in eerste instantie voor mezelf. Clubliefde zegt mij niets. Dat is misschien meer iets voor voetballers en hockeyers.”

Of Van Lottum volgend jaar opnieuw het kopmanschap bij De Manege op zich neemt, is zeer de vraag. “Daar moeten we nog maar 'ns goed over praten. Het liefst zou ik volgend jaar rond deze tijd natuurlijk de grote toernooien aflopen. Voorlopig is dat allemaal nog ver weg.”

Over twee weken begeeft Van Lottum, momenteel de nummer 240 op de wereldranglijst, zich opnieuw in het weinig overzichtelijke circus van de Satellites en Challengers. Op jacht naar computerpunten voor zijn persoonlijke ranking op de ATP-lijst. “Want daar draait het uiteindelijk allemaal om.”

Van Lottum heeft zijn zinnen vooral gezet op het kwalificatietoernooi van de Australian Open, begin januari in Melbourne. Twee eerdere pogingen om door te dringen tot het hoofdschema van een grand-slamtoernooi liepen uit op een bittere teleurstelling. Bij de US Open ging hij vorig jaar door zijn rug, nog voordat hij ook maar één bal geslagen had. Drie maanden terug weerhield een enkelblessure hem van deelname aan het kwalificatietoernooi op Roland Garros. Van Lottum: “Bij de grand slams heb ik dus nog wat goed te maken.”

    • Mark Hoogstad