Clintons 50ste verjaardag dient campagnekas

WASHINGTON, 19 AUG. Bill Clinton, de eerste Amerikaanse president van de baby boom generatie, wordt vandaag vijftig. Op een van de vele festiviteiten waarmee zijn verjaardag gisteren al gevierd werd, zei Clinton dat hij zich troostte met de gedachte dat de ex-Beatles Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr ouder zijn.

In de Radio City Music Hall in New York gaf de Democratische partij gisteravond een verjaardagsfeest voor de president, dat tegelijk bedoeld was om geld op te halen voor de komende verkiezingscampagne. Met Hillary Clinton als drijvende kracht en de actrice Whoopi Goldberg als ceremoniemeester was een gala-show opgezet, met een muzikale terugblik op de decennia van Clintons leven. De feestelijkheid riep herinneringen op aan de viering van John F. Kennedy's 45ste verjaardag in 1962, in Madison Square Garden, waar Marilyn Monroe met zwoele stem 'Happy Birthday, Mr. President' zong.

Tony Bennett vertegenwoordigde gisteren de jaren veertig, Jon Bon Jovi de jaren vijftig, Aretha Franklin en Smokey Robinson de jaren zestig, Carly Simon de jaren zeventig, Kenny Rogers en Jennifer Holliday de jaren tachtig en de country-zangeres Shania Twain de jaren negentig. Regisseur van de avond was Jeff Margolis, die ook de Oscar-uitreikingen regisseert.

Per satelliet werd de avond doorgeseind naar tachtig feestzalen in het hele land, waar aanhangers van de president bijeenwaren en geld stortten voor zijn campagne. In New York bezocht Clinton gisteren ook nog een diner in het Waldorf-Astoria Hotel. Kaartjes voor de show in de Radio City Music Hall kostten 250 dollar, de prijs per couvert bij het diner was 15.000 dollar. In totaal brachten alle evenementen zo'n tien miljoen dollar op voor de Democratische partij.

In een interview dat vorige maand in The Wall Street Journal verscheen zei Clinton dat het vooruitzicht vijftig te worden “een soort ommekeer” teweeg heeft gebracht in zijn kijk op het leven. “Nu ik vijftig word heb ik meer gisterens dan morgens. Ik zal nu meer stilstaan bij de lange-termijngevolgen van wat ik doe. Sinds ik president ben geworden ben ik geleidelijk aan filosofischer geworden, maar niet minder optimistisch”.

De president kreeg een reusachtige taart met vijftig kaarsjes aangeboden, vormgegeven als een Amerikaanse vlag. Samen met zijn vrouw en zestienjarige dochter Chelsea blies Clinton de kaarsjes uit.

Niet bekend

De afgelopen week, toen de Republikeinse partij haar conventie hield, is Clinton buiten de publiciteit gebleven. Gisteren echter beschuldigde hij zijn Republikeinse tegenstanders van het voeren van “een vernietigingspolitiek”. Hij doelde daarmee op de aanvallen op hemzelf en zijn vrouw. Hij zei dat hij de organisatoren van de Democratische conventie, volgende week in Chicago, opdracht heeft gegeven te voorkomen dat enige spreker persoonlijk aanvallen op Republikeinen doet - “niet op de genomineerde, niet op zijn vrouw, op niemand”.