CAESAR

Caesar: Clean (Excelsior/MCA 96001)

'Clean' is het muzikantenjargon voor een onvervormd gitaargeluid. De debuut-cd Clean van de Amsterdamse groep Caesar begint nadrukkelijk met een heldere rammelgitaar, waarna het trio losbarst in liedjes die een ruwhouten loopbrug slaan tussen jaren zestig-beatmuziek en hedendaagse rock met een wat ruigere inslag.

Een vluchtige blik op de songtitels doet de invloed van Beatles (No Reply), Rolling Stones (Happy) en Leonard Cohen (Everybody Knows) vermoeden. Het zijn echter wel degelijk zelfgeschreven nummers, waarin Caesar de pophistorie binnenstebuiten keert met fraaie samenzang en pakkende melodieën. Spontaniteit wint het van een gelikte studiosound en dat ongepolijste huiskamergeluid lijkt het handelsmerk van het nieuwe Excelsior-label dat met Caesar, Daryll-Ann en de jongste aanwinst Benjamin B. de sleutel in handen heeft voor een opleving in de Nederlandse gitaarrock.

    • Jan Vollaard