Bende kunstdieven vervalste schilderijen

ROME, 19 AUG. Drie maanden speurwerk binnen en buiten Italië heeft ertoe geleid dat 187 gestolen archeologische objecten werden teruggevonden en 115 vervalste schilderijen in beslag werden genomen.

De Italiaanse politie heeft drie mannen gearresteerd. Zij worden ervan verdacht tot een bende van kunstdieven en vervalsers te behoren. Tot de meest waardevolle teruggevonden objecten behoorde een uit een Napolitaanse bibliotheek gestolen zestiende-eeuws boek, dat in een antiekzaak werd aangetroffen. Een fragment van een sarcofaag dat in 1990 uit de San Callisto catacombe in Rome verdween bleek in een achterkamer van een New-Yorkse galerij te liggen. De collectie van vervalste schilderijen omvatte zowel werken die werden toegeschreven aan oude meesters als aan hedendaagse kunstenaars.

In Possagno, vlakbij Venetië, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een schilderij van Antonio Canova gestolen uit het plaatselijke Canova-museum. Het doek, getiteld 'De Gratiën', meet 102 bij 75 cm en is ongeveer een half miljoen gulden waard. Het is een van de weinige schilderijen van de in 1757 in Possagno geboren Canova, die bekend werd als neoclassicistisch beeldhouwer. Hij maakte onder beroemde portretten van de Franse keizer Napoleon. (AP)