Arrestaties in Enschede na plegen van geweld

ENSCHEDE, 19 AUG. In het weekeinde zijn in Enschede 44 mensen gearresteerd op grond van openlijke geweldpleging en overtreding van de noodverordening. Burgemeester J. Mans van Enschede had zaterdag een noodverordening afgekondigd voor de omgeving van het parkeerterrein van de Miro en het industrieterrein de Marssteden.

De burgemeester nam de maatregel na de rellen op vrijdagavond, die ontstonden toen de politie het parkeerterrein van de Miro afsloot om te voorkomen dat er illegaal zou worden gecrosst. De noodverordening ging in op zaterdagmiddag 18.00 uur en behelsde onder meer een samenscholingsverbod voor meer dan vier personen.

Drie mensen werden gearresteerd voor overtreding van de telegrafie- en telefoonwet, omdat zij een illegale radiozender in de lucht hadden. In de loop van vorige week waren al tien verdachten gearresteerd, onder meer voor mishandeling.

De mensen die werden aangehouden omdat ze weigerden te voldoen aan het bevel tot verwijdering, kwamen in de loop van zondag vrij nadat ze een boete van driehonderd gulden hadden betaald. De zestien verdachten van openlijke geweldpleging moeten morgen in een snelrechtprocedure voor de politierechter in Almelo verschijnen. De verdachten van zwaardere misdrijven komen later voor de rechter.

Zaterdagavond trok de ME de wijk Velve-Lindenhof in om arrestaties te verrichten. De ongeregeldheden van vrijdag onstonden vanuit deze wijk. Volgens burgemeester Mans heeft het politieoptreden “een redelijk grote indruk gemaakt op de inwoners van de wijk”. Hij noemde het optreden in de vroege zondagochtend zeer succesvol.

Mans bleef bij het standpunt dat hij niet te lang heeft gewacht met ingrijpen: “We zijn zeer gelukkig met het gekozen beleid van deëscalatie.”

R. Manschot, hoofdofficier van justitie in Almelo, zei dat de steen der wijzen moeilijk te vinden is. “Als we eerder hard hadden ingegrepen, dan hadden de mensen gevraagd of het niet wat minder kon. Nu krijgen we het verwijt dat we te laat hebben ingegrepen.”