Werkgroep bevestigt vertrek Blankenstein

ZEIST, 17 AUG. John Blankenstein is niet langer actief als arbiter in het betaald voetbal. De werkgroep scheidsrechters betaald voetbal besloot hem gisteren van de deelnemerslijst te schrappen. Blankenstein voldeed donderdag in Zeist niet aan de conditietest die de scheidsrechters moeten ondergaan.

De 47-jarige Blankenstein nam vorig jaar afscheid van het internationale voetbal. Formeel had hij ook moeten stoppen met de arbitrage op de nationale velden. Na het bereiken van de leeftijdsgrens werd hem door de KNVB echter nog een jaar dispensatie verleend. Voorwaarde was wel dat hij aan alle conditionele eisen zou blijven voldoen.

Volgens Charles Corver, voorzitter van de scheidsrechterscommissie, kan er voor Blankenstein geen uitzondering worden gemaakt. “Wij vragen onze scheidsrechters straks om consequent de regels toe te passen. Daarin zullen we strenger zijn dan ooit tevoren. Het zou een slechte zaak zijn wanneer de commissie al voor de competitie van gemaakte afspraken afwijkt.”

Blankenstein onderzoekt de mogelijkheid tot beroep na de negatieve uitspraak van de scheidsrechterscommissie. “Men dekt zich af met regeltjes. Het is gemakkelijk te bepalen of iemand wel of niet 2700 meter in de toegestane tijd aflegt. Voor hetzelfde geld kan men het vetpercentage als norm gaan hanteren. Of het gewicht van iemand. Dat zijn ook geen dingen die doorslaggevend zijn.”

Blankenstein had in het verleden ook problemen met de conditietest van de KNVB. “Voor de sprint slaagde ik met gemak, tot m'n eigen verbazing. Met de Coopertest heb ik altijd moeite gehad. Het is een onzinnig onderdeel. Daarom ook is het voor mij een mentaal probleem geworden. Maar dertig meter. Dertien jaar scheidsrechter en dan dit. Zou ik dat verdiend hebben?”

De Nederlandse toparbiter heeft in zijn lange loopbaan al vaker tegenslagen moeten verwerken. Het wereldkampioenschap in Italië ging op het laatste moment aan hem voorbij, nadat de overkoepelende bond (FIFA) om vage redenen besloot geen Nederlandse arbiter te nomineren.

In 1994 kreeg hij een paar dagen voor de finale van het Europa Cup I-toernooi tussen AC Milan en Barcelona te horen dat hij dat duel niet mocht fluiten. Volgens de Italiaanse club zou hij de Spaanse club kunnen bevooroordelen aangezien de Nederlanders Johan Cruijff en Ronald Koeman destijds in dienst waren bij Barcelona. (ANP)