Wegens oorlogsmisdaden; Kroatië houdt officier aan van Bosnisch leger

ZAGREB, 17 AUG. De Kroatische politie heeft gisteren een officier van het Bosnische leger gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden. De officier werd aangehouden toen hij de Kroatische grens met Italië wilde oversteken.

De officier, de 37-jarige Mirsad Catic, zou in 1991 als lid van het toenmalige Joegoslavische nationale leger (JNA) de Kroatische Serviërs hebben geholpen bij hun opstand tegen de Kroaten. De Kroatische Serviërs riepen in 1991 een eigen republiek uit in de Zuid-Kroatische grensstreek Krajina. Vorig jaar veroverden de Kroaten de Krajina terug op de Serviërs, die massaal vluchtten naar

de Servische Republiek in Bosnië. Tegen Catic is nog geen formele aanklacht ingediend. De Kroatische radio noemde hem een voorbeeld van de “krachten in het Bosnische leger tegen de samenwerking

tussen moslims en Kroaten'' in de federatie tussen beide bevolkingsgroepen.

De woordvoerder van Carl Bildt heeft gisteren de Bosnisch Servische minister-president Klickovic gehekeld omdat deze niet is komen opdagen voor een vergadering over het opgraven van lijken. Colum Murphy noemde het gedrag van premier Gojko Klickovic “respectloos voor de overledenen” in de oorlog in Bosnië. Klickovic zou hebben afgezegd omdat hij “belangrijkere zaken” had. Klickovic had het kantoor van Bildt gevraagd te bemiddelen tussen de Bosnische Serviërs en de federatie van moslis en Kroaten over het opgraven van duizenden oorlogsslachtoffers die nog begraven liggen. Op de vergadering zou een overeenkomst op schrift zijn gesteld om de opgravingen te bespoedigen.

De nationalistische Servische democratische partij (SDS) van de Servische republiek heeft de kandidaten van andere Bosnisch Servische partijen opgeroepen zich terug te trekken om verkiezing van haar kandidaat, Biljana Plavsic, mogelijk te maken. Plavsic volgde onlangs Radovan Karadzic op, die zich onder druk van de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke en in overeenstemming met de Dayton-akkoorden terugtrok uit zijn publieke functies. Volgens de leider van de SDS-afdeling in Banja Luka, Borivoj Sendic, moet Plavsic in de gelegenheid worden gesteld “het werk af te maken dat is begonnen”.

Partijen te vragen om kandidaten terug te trekken is niet strafbaar. Eerder deze week strafte de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE, die op

de goede gang van zaken bij de verkiezingen toeziet, de SDS met een forse boete wegens de hulpverlening van vluchtelingen afhankelijk werd gemaakt van de plaats waar zij willen gaan stemmen. Vluchtelingen krijgen geen hulp als ze zich niet vestigen in de plaats die de SDS bepaalt.

De Europese Unie stelt intussen grote vraagtekens bij de mond-en-klauwzeer epidemie in Kosovo. In monsters die in Londen zijn onderzocht is het virus niet aangetroffen. De Serviërs hebben in Kosovo in verband met de ziekte dertien dorpen afgesloten. Volgens opgaven van de regering in Belgrado zouden 4000 stuks vee zijn afgemaakt. (AP, Reuter, AFP)