Tribune

Met de Amsterdam Arena heeft Nederland nu twee voetbalstadions met een capaciteit van meer dan 50.000 zitplaatsen. Wat moet het 'nationale stadion' worden, waar de interlands van Oranje het beste gespeeld kunnen worden?

Guus Hiddink, bondscoach Nederlands elftal: “Zowel de Rotterdamse Kuip als de Amsterdamse Arena kan perfect dienen voor het spelen van interlandwedstrijden en andere belangrijke wedstrijden. De prestaties van het Nederlands elftal staan los van de locatie waar wordt gevoetbald. Ik weet zeker dat de Oranje-supporters de weg naar beide stadions weten te vinden.”

Mario van der Ende, scheidsrechter, leidde de openingswedstrijd van de Arena tussen Ajax en AC Milan: “De Arena maakte op mij een imponerende indruk. Maar een volle Kuip is ook niet niks. Als beide stadions vol zitten, zijn ze geschikt voor mooie en grote wedstrijden. Voor een scheidsrechter is het fantastisch om in zo'n stadion te mogen fluiten. Je moet het stadion kiezen aan de hand van de wedstrijd; als er maar 12.000 mensen op af komen is het stadion van Heerenveen ook prima. Dan moet het juist niet in een groot stadion gebeuren. Wembley is ook niet leuk als er maar 32.000 toeschouwers zijn.”

Peter Houtman, oud-voetballer van Feyenoord: “Als ik moet kiezen, wordt het natuurlijk De Kuip. Dat stadion is voor de voetballiefhebbers in Nederland het walhalla. De Kuip heeft een rijke traditie en daar moeten we trots op zijn. Zoveel traditie kennen we niet in Nederland. Maar als ik reëel ben moeten Amsterdam en Rotterdam maar tot een eerlijke verdeling komen. Want de Arena is natuurlijk ook een fantastisch stadion. We moeten nog wel even afwachten hoe het daar gaat met de grasmat. Ik had er al twee keer moeten spelen. Eén keer met oud-Feyenoord en één keer met oud-Oranje. Beide wedstrijden werden wegens de slechte staat van de grasmat afgelast.”

Sjaak Swart, oud-voetballer van Ajax: “Voor mij is de Arena het makkelijkst; dan hoef ik minder ver te rijden. Als ik in Rotterdam had gewoond had ik wellicht voor De Kuip gekozen. De Arena moet zich voor het voetbal nog wel bewijzen. Woensdag was vooral het randgebeuren belangrijk. Ik zat bij de cornervlag en dat was erg ver weg van het doel aan de andere kant van het veld. En voor ik echt kan oordelen, wil ik zelf het gras nog uittesten.” Foppe de Haan, trainer Heerenveen: “De Arena! Amsterdam is de bekendste plaats van Nederland en heeft nu het modernste voetbalbolwerk. Dus daar moeten de grote wedstrijden gespeeld worden. De Arena moet in Nederland hét stadion worden zoals Wembley dat in Engeland is. Dat is jammer voor De Kuip, waar het ook fantastisch mooi is. Maar dat stadion krijgt het druk genoeg met Feyenoord, als die club het tenminste goed gaat doen. Voor 'kleinere' interlandwedstrijden zeg ik: het PSV-stadion, of gewoon hier, in Heerenveen.”

Koos Postema, presentator Sport7: “In De Kuip zijn in het verleden veel mooie wedstrijden gespeeld. Dat blijft een schitterend stadion. De Arena is ook prachtig, biedt meer comfort dan De Kuip en heeft een prima bespeelbaar veld, ook al heeft het de hele dag geregend. De finale van het EK 2000 moet in elk geval in de Arena plaatsvinden, omdat Amsterdam de hoofdstad is. De uitstraling van een stadion hangt natuurlijk niet alleen af van wedstrijden van het Nederlands elftal, maar juist van de clubs die er hun thuiswedstrijden spelen. In het krakkemikkige Olympisch Stadion hebben we de afgelopen jaren toch de mooie successen van Ajax gezien. Als De Kuip op de achtergrond raakt door de komst van de Arena zal dat toch vooral liggen aan thuisclub Feyenoord. Daarvan mag je toch verwachten dat het met aantrekkelijk voetbal 30.000 mensen naar het stadion kan lokken.”

Rob Cnossen, secretaris supportersvereniging FC Utrecht: “Voorlopig kies ik voor De Kuip. Dat stadion heeft toch een bepaalde traditie opgebouwd. Van oudsher heerst daar bij interlandwedstrijden een fantastische sfeer. Ik wil de Arena wel een kans geven. Als blijkt dat het daar ook gezellig is, mag Oranje ook in Amsterdam spelen. Minder belangrijke wedstrijden van het Nederlands elftal moeten niet in een groot stadion worden gespeeld. Daar is elk klein en modern stadion geschikt voor, zoals in Heerenveen, Tilburg of Utrecht. Als er maar geen sintelbaan omheen zit. Bij de interland Nederland-Frankrijk in januari 1995 bleek dat het in ons stadion Nieuw Galgenwaard ook heel gezellig kan zijn.”

    • Philip de Witt Wijnen