Schaakprijs voor Nederkoorn

E.J. Nederkoorn, voormalig bestuursvoorzitter van de failliete vliegtuigbouwer Fokker, heeft de 'Schaakmetafoor van het jaar 1995/96' gewonnen. Met zijn uitspraak “Voor de Duitsers is Fokker gewoon een stuk uit het schaakspel. Wij denken dat Fokker het hele bord is”, wist Nederkoorn onder anderen Paus Johannes Paulus II voor te blijven.

De Metafoor van het jaar is ingesteld door de Stichting Bevordering Schaaksport Nederland (SBSN). De prijs, een oorkonde en een zilveren schaakstuk, is bedoeld voor degene die in het openbaar het schaakspel in overdrachtelijke zin heeft gebruikt.

Nederkoorn, die zijn winnende uitspraak deed in Vrij Nederland, kreeg de prijs uitgereikt door Hans Böhm. Op de vraag van deze schaakcoryfee of Nederkoorn ook een bepaald schaakstuk in gedachte had, antwoordde de huidige bestuurder van Deutsche Telekom met: “De pion. De pion die geofferd is.”

Een eervolle vermelding kreeg Paus Johannes Paulus II met zijn uitspraak “Het schaakbord voor de supermachten.” Daarbij verwees hij naar Nicaragua, dat volgens de kerkleider niet meer kan worden gezien als land waar de supermachten elkaar bevechten.