PSV zweert bij internationale status

Sterspeler Ronaldo vertrok, maar meent PSV komend seizoen meer kansen op de landstitel te hebben dan vorig seizoen. 'We zijn verder dan een jaar geleden. We hebben nu een ingespeeld elftal.' Het derde en laatste portret in een serie over profclubs met ambitie.

EINDHOVEN, 17 AUG. PSV heeft het voornemen van de UEFA om de Champions League uit te breiden met gejuich begroet. Het plan past immers geheel in de toekomstfilosofie van de Eindhovense club. Hoewel, Eindhovense club. Manager Frank Arnesen vindt dat deze benaming, die zo vaak als synoniem in een tweede zin wordt gebruikt, toe is aan een wat ruimer begrip.

“We worden vaak geassocieerd met de provincie”, zegt Arnesen. “Maar eigenlijk zijn we met de ontwikkelingen in het Europese voetbal een internationale club aan het worden. De dertigduizend toeschouwers bij ons op de tribune komen niet alleen uit Brabant. Het gaat er bovendien om dat er straks een half miljard mensen naar een wedstrijd kijkt. En dan worden internationale wedstrijden belangrijker dan nationale duels. In dat concept maakt het niet meer uit waar je stadion staat. Als het er maar goed uitziet. En toevallig hebben wij een fantastische accommodatie.”

De uitbreiding van de Champions League is een stap dichter naar een Europese competitie. Dat is al sinds de jaren tachtig een wensdroom van PSV. Een jaar of zeven geleden zaten de voorzitters van ondermeer PSV, Göteborg en Barcelona bij elkaar om zo'n formule te bespreken. Dat initiatief werd toen door een groot deel van de UEFA verafschuwd. Maar de betrokken bestuurders waren hun tijd ver vooruit. Arnesen: “Ik was er bij toen in februari de top twaalf van Europa de uitbreiding van de Champions League besprak. Je kon merken dat de grote clubs steeds meer behoefte hebben aan wedstrijden op hoog niveau. Een paar jaar geleden dachten we nog dat Italiaanse en Spaanse tegenstanders voor Nederlandse clubs te sterk waren. Dat blijkt niet zo. Het Europese liga-idee groeit langzaam. De topclubs werken met budgetten waarvoor steeds meer geld gegenereerd moet worden bij sponsors en publiek. Daarvoor zijn attractieve wedstrijden noodzakelijk. Over zeven of acht jaar zal PSV-Bayern München wellicht een normale competitiewedstrijd zijn. Vanuit die gedachte moet PSV ook blijven werken. Het is alleen een handicap voor Nederlandse en Belgische topclubs dat de geldstromen hier nog achterblijven bij de omringende landen.”

Voorzitter Willem Maeyer vindt dan ook dat de verdeling van de tv-gelden achteraf gezien op een andere wijze had moeten plaats vinden. Elke club weet zich vanaf dit seizoen door het contract met Sport7 jaarlijks verzekerd van 2,9 miljoen gulden. Maeyer: “Deze verdeling leidt niet tot betere prestaties, wel tot nivellering. Er zou beter gekeken kunnen worden naar het aantal toeschouwers dat een club trekt. Dat geldt dus ook voor Heerenveen dat het in Friesland goed doet. Er moet een betere koppeling komen tussen beloning en prestatie. Onze kosten worden steeds hoger. Na het Bosman-arrest loopt de salarispost uit de hand. Daar kunnen en willen we niet in meegaan.”

Dat standpunt doet geen afbreuk aan de ambitie van PSV. Om volgend seizoen mee te kunnen doen aan de lucratieve Champions League hoeven de Brabanders misschien niet eens kampioen te worden. Als de UEFA bepaalt dat de acht beste voetballanden van Europa twee clubs mogen inschrijven voor de Champions League, zou zelfs een tweede plaats in de eredivisie voldoende zijn. “Maar we houden het natuurlijk liever in eigen hand. We gaan dit seizoen voor drie prijzen: de landstitel, de beker of de Europa Cup 2. Vorig seizoen hebben we toch dichter bij het kampioenschap gezeten dan we dachten. Tot de nederlaag bij Groningen bleven we in de buurt van Ajax. Maar als je vijf stoppers mist in een belangrijke fase van de competitie, ga je de boot in. Tegen Twente ontbraken acht basisspelers. De elf die PSV 1 moeten vormen, staan nu niet meer vast. We hebben een bredere selectie gekregen met een betere dubbele bezetting.”

Trainer Dick Advocaat is het daarmee eens. “We hoeven geen speler meer van de fiets te halen om een Europa-Cupwedstrijd tegen Barcelona te spelen. We zijn verder dan vorig jaar. We hebben nu een ingespeeld elftal.”

Desondanks verloor PSV zijn grootste attractie, Ronaldo. Toen Barcelona liet weten geïnteresseerd te zijn in een transfer, bleef er weinig meer over van Ronaldo's belofte nog een jaar bij PSV te blijven. In een Spaanse krant liet hij eind mei voor het eerst doorschemeren dat hij voor Barcelona wilde voetballen. Daarna volgde een schimmig spel waarin Advocaat door Ronaldo werd aangewezen als de (drog)reden van zijn beslissing om uit Eindhoven te vertrekken. PSV stelde de transfersom vast op 34 miljoen gulden, er niet van uit gaande dat Barcelona dat ook wilde betalen. Dat bleek wel het geval.

PSV incasseerde ruim twee keer zoveel geld als het voor de spits twee jaar geleden heeft betaald. Maar daarmee heeft het nog geen nieuwe Ronaldo in huis. Arnesen, die na de zeperds met Zé Elias en Rivaldo in het begin van zijn managersloopbaan aardige succesjes boekte met Ronaldo, Nilis en Jonk, haalde zijn in december samengestelde lijstje uit de bureaulade en vloog naar Brazilië om Marcelo Silva Ramos te contracteren. Gekocht op basis van videobeelden, want alleen scout Piet de Visser had hem zien spelen. Marcelo heeft in de voorbereiding al verschillende keren gescoord, maar hij is een ander type voetballer dan Ronaldo. Arnesen: “Met 1.78 meter en 74 kilo is hij fysiek niet zo sterk. Hij kan niet drie man passeren, zoals Ronaldo. Maar ik vind hem wel een heel technische teamspeler. Hij is tweebenig en sterk met het hoofd. Voor het geld (een kleine vijf miljoen gulden, red.) hebben we een goede aankoop gedaan. Ajax koopt nu voor hetzelfde bedrag een speler voor de toekomst.” Arnesen doelt op de Portugees Dani.

Naast Marcelo bezit PSV nog een andere Braziliaan: Vampeta. Bijna vergeten omdat hij werd uitgeleend aan VVV en Fluminense. Vampeta maakte zoveel progressie dat hij nu Chris van der Weerden heeft verdrongen als rechtsback uit het basisteam. Arnesen: “Toen hij hier kwam, konden we maar twee buitenlanders opstellen, Nilis en Ronaldo. Zo kwam hij niet aan spelen toe. Vampeta is van origine een verdedigende middenvelder en die functioneert in Brazilië heel anders dan bij ons. Vampeta was bijvoorbeeld niet gewend met zijn directe tegenstander mee te lopen. Toch is hij een jongen die nooit verzaakt. Ik heb steeds gezegd dat we hem niet moeten verkopen. In de eerste divisie deed hij soms dingen waarvan ik dacht: je bent één of twee klassen beter dan de rest samen. Maar daarna ging hij in zijn jeugdigheid weer rommelen. Bij Fluminense heeft hij afgelopen seizoen bijna geen wedstrijd overgeslagen. Fluminense wilde hem graag houden. Daarom bestonden er wat problemen over het betalen van de huurprijs. Maar toen zijn contract daar eind juni was afgelopen, vroeg hij: Wanneer kan ik weer bij PSV beginnen.”

PSV verzekerde zich ook van de diensten van de 30-jarige Marc Degryse. Maar de club greep naast de Tsjechische international Pavel Nedved, een type Wouters dat het in Eindhoven goed had gedaan. Maar Nedved koos uiteindelijk voor Lazio Roma. Wel of niet onder druk van zijn club Sparta Praag. “In mei heb ik via Jozef Chovanec, manager bij Sparta, contact gezocht met club en speler. Met Nedved kwam ik via zijn zaakwaarnemer snel rond. Er bestond een mondeling akkoord met Sparta, maar dat kreeg ik niet zwart op wit. 'Want er gaat volgende week wat veranderen', zei Chovanec. Het bleek dat de club in handen kwam van een andere voorzitter. Die zei toen dat er geen bindende afspraken waren. Nedved had echter al voor ons getekend. We hebben de zaak aanhangig gemaakt bij de UEFA. Hij heeft een boete moeten betalen van 5.000 Zwitserse frank en daarmee is de zaak afgedaan.”

Als de gelegenheid zich voordoet zal PSV nog een aankoop doen. Na de mega-transfer van Ronaldo is er nog wel wat financiële armslag. Maar PSV koestert ook de jeugd. Om de opleiding te coördineren en verder te stroomlijnen, is Tonnie Bruins Slot aangetrokken. De voormalige jeugdtrainer van Ajax wilde terug naar Nederland en brak met Barcelona. Gisteren werd ook oud-voetballer Harry Lubse als jeugdtrainer aangetrokken.

Frank Arnesen kreeg tweeëneenhalf jaar geleden van de nu scheidende voorzitter Maeyer de opdracht om de teams in dezelfde stijl te laten spelen als het eerste elftal van PSV. Zoals bij Ajax. Inmiddels heeft Arnesen daar een correctie op aangebracht. “Bij de jeugd staat de opleiding voorop. Daarom spelen wij met de junioren en de pupillen in een 4-2-4-systeem (het A-team speelt meestal 4-4-2, red). Zo creëer je meer aanvallers en dat is beter. Een aanvaller kun je altijd nog omscholen tot middenvelder of verdediger.” PSV investeert net als Ajax in de jeugd, maar krijgt deze categorie ook dezelfde kansen als de aangekochte spelers? “We geven ze een plaats in de selectie, maar ze moeten zichzelf bewijzen. Dat kan niet van de ene op de andere dag. Ik was ook 21 toen ik een basisplaats kreeg bij Ajax.”

    • Erik Oudshoorn