Pianomarathon

Foto: Met een pianomarathon die vijfentwintig uur moet duren, begon gistermiddag in het Amsterdamse Pulitzer Hotel aan de Prinsengracht de viering van het vijftienjarig bestaan van het traditionele Prinsengrachtconcert, dat is uitgegroeid tot Nederlands grootste klassieke muziek-evenement in zijn soort.

Na een start door Pieter van Vollenhoven met 'Oud en nieuw, van alles wat' zal worden gepoogd met deze pianomarathon voor het eerst een dergelijk record in het Guinness Book of Records te krijgen. Onder de pianisten zijn bekende Nederlanders: van Antonie Kamerling en Joop Braakhekke tot Paul de Leeuw. Er zijn ook tal van èchte pianisten, van Tonny Eyk via Niek van Oosterum en Willem Brons tot Barbara Nissman, die vijftien jaar geleden het eerste Prinsengrachtconcert gaf. Henk van Os (zie foto), de scheidend directeur van het Rijksmuseum, verenigt het verschijnsel bekende Nederlander en èchte pianist in zich. Hij heeft ook een verleden als barpianist en hij toonde zich nog steeds zeer bedreven in het lichte genre. De publiek gratis toegankelijke pianomarathon duurt tot vanmiddag vier uur.

Vandaag zijn er langs de Prinsengracht, in salons, tuinen en dakterassen, nog veel meer concerten. Vanavond geeft de Roemeense sopraan Nelly Miricioiu, die met haar jarenlange uiterst succesvolle optredens in de Vara-matinee een grote schare Nederlandse fans opbouwde, op dekschuiten in de Prinsengracht een concert met Italiaans belcanto-repertoire dat ook rechtstreeks wordt uitgezonden door de Avro-tv. Aan het concert wordt meegewerkt door de tenor Luca Canonici en het Groot Omroepkoor.

(foto NRC Handelsblad/Maurice Boyer)