Jeugd veert op in Aarhus

Het ging niet zo goed met het jeugdbridge in Nederland. Grote successen bleven al jaren uit en het aantal jeugdspelers daalde. De bond maakte zich zorgen, de voorzitter zelf nam het jeugdbeleid op in zijn portefeuille. Of dat laatste heeft geholpen weet ik niet, maar deze zomer bracht verheugend nieuws.

Eerst leverde ons land een prima prestatie door in Cardiff vijfde te worden op het EK voor junioren (spelers tot 26 jaar) en een dag of wat geleden won Oranje zelfs goud op het Europees kampioenschap voor studenten in het Deense Aarhus. Nederland versloeg in de finale het sterke Noorwegen met 67-50, terwijl het bij de rust nog aankeek tegen een achterstand van 18-46. Dat getuigt van veerkracht en geeft hoop voor de toekomst! Het Nederlands team bestond uit dezelfde spelers die onlangs de landstitel veroverden bij de junioren: Femke Hoogweg-Leon Jacobs en de gebroeders Erik en Arnoud Oltmans. Dit spel uit de finale bracht grote winst:

Oost gever Noord OW kw. Schoppen AH7 Harten H Ruiten HV82 Klaver HB986WestOost Schoppen VB92 Schoppen - Harten AV82 Harten B10943 Ruiten 74 Ruiten AB953 Klaver AV10 Klaver 742Zuid Schoppen 1086543 Harten 765 Ruiten 106 Klaver 53 De Noren hadden in de gesloten kamer een verschrikkelijk biedmisverstand en eindigen als OW in 3Ruiten, dat twee down ging. Open maakten Hoogweg-Jacobs in OW dankbaar gebruik van een van de wapens uit het moderne bridge, de Muiderbergse Twee-opening:

West Noord Oost Zuid Jacobs Hoogweg 2Harten1) pas 4Harten dbl2) pas 4Schoppen dbl pas pas pas 1) 5-10 pt, vijfkaart harten plus vier- of vijfkaart in een lage kleur (Muiderbergs), 2) informatief.

Door de Muiderbergse Twee van Hoogweg zat Nederland pijlsnel in het goede 4Harten. De noordspeler viel niet kwalijk te nemen dat hij zich met het bieden bemoeide, maar hij moest als dummy gelaten de ramp over zich heen laten komen. Tegen 4Schoppen gedoubleerd startte Jacobs met HartenA en speelde de kleur na. Toen de verdediging de dummy nog een keer met harten forceerde ontkwam de leider niet meer aan het verlies van drie azen en drie troefslagen. Het spel leverde Nederland 12 imps op.

In de voorronde tegen België kwam deze, qua afspeltechniek, aardige hand voor:

West gever Noord OW kw. Schoppen V4 Harten B643 Ruiten B64 Klaver 10874WestOost Schoppen A9652 Schoppen HB73 Harten A5 Harten V98 Ruiten H107 Ruiten A52 Klaver A53 Klaver V96Zuid Schoppen 108 Harten H1072 Ruiten V983 Klaver HB2 Jacobs, vanuit west, speelt 4Schoppen waartegen noord met Klaver8 start. De leider legt klein in dummy en zuid maakt de fout door de boer in te leggen die de leider neemt. Door in een later stadium de snit op Klaver10 te nemen wordt het spel nu simpel gemaakt. Door een verdedigingsfout mag Jacobs zelfs elf slagen halen. Maar wat als zuid in slag 1 de twee bijspeelt? Ook dan gaat het goed voor de leider. Hij neemt het aas, slaat RuitenA-H (zuid deblokkeert de vrouw), slaat ook SchoppenA-H en gaat met ruiten van slag. Noord neemt de boer en speelt klaveren na. Zuid raapt zijn twee slagen in die kleur op, maar moet dan van HartenH afkomen. Noord, aan slag met RuitenB, zou ook harten kunnen naspelen. Dan legt de leider de 8 of de 9 door zuid gedekt met de 10 voor het aas van de leider. Deze gaat door met harten voor de 8 of de 9, zuid neemt met de heer en mag van zijn klaveren afkomen. Anders verdwijnt op HartenV een klaverenverliezer.

Op de andere tafel start Erik Oltmans met harten, waarop de leider onhandig de vrouw in dummy bijspeelt. Zuid dekt, met de heer en de leider neemt met het aas. Nu is het contract niet meer te maken en Nederland wint 12 imps. Indien de leider zuid de slag had gelaten met HartenH was het contract nog te winnen. Zuid speelt bijvoorbeeld harten door voor het aas. De leider steekt over naar ruiten, troeft de derde harten, slaat RuitenH (zuid deblokkeert RuitenV), incasseert SchoppenA-H en gaat met ruiten van slag. Noord neemt RuitenB en speelt klaveren. De dummy dekt elke klaveren, zuid op zijn beurt uiteraard ook, maar west duikt! Nu zit zuid geplaatst: 10 slagen.

    • Jan van Cleeff