Iedereen betaalt teveel belasting

Planologisch blunderende overheden, ambtelijke ondeskundigheid, zakkenvullerij en corruptie drijven gemeenschappelijke uitgaven op tot onaanvaardbare hoogten, vindt de Nederlandse Vereniging voor Belastingbetalers.

Het zwartboek dat de organisatie daarover sinds december vorig jaar samenstelt, groeit snel door meldingen van burgers en anonieme ambtenaren. In de eerste zeven maanden van dit jaar registreerde de NVB 7,68 miljard gulden aan verspillingen door lokale, provinciale en landelijke overheden. Een voorzichtige schatting voor heel 1996 komt uit op bijna het dubbele, ongeveer duizend gulden per Nederlander. Het zwartboek moet verspillingen aan de kaak te stellen en overheden efficiënter doen werken, zodat de burger uiteindelijk veel belastingeld bespaart.

    • Erica Verdegaal