Geldtip

Per trein naar een stad als Berlijn hoeft niet meer te kosten dan ruim zeven gulden, met gebruik van het zogenaamde Schönes Wochenende Ticket van de Duitse spoorwegen. Sinds jaar en dag biedt de Deutsche Bahn haar reizigers deze reductiekaart aan, bedoeld om de stoptreinen in het weekeinde te vullen. De kaart (kosten: 35 D-mark) verschaft een alternatief om goedkoop over de Duitse rails te reizen.

Belangrijkste beperking van het Schönes Wochenende Ticket ligt erin dat alleen op zaterdag en zondag gereisd kan worden en alleen in de zogenaamde regionale treinen, in Duitsland aangegeven als RE-Zug.

Eerst volgt de aanschaf. De reductiekaart is te verkrijgen op alle stations in Duitsland. Het verdient dus de voorkeur om eerst naar een grensstation te reizen om daar de kaart te kopen. Neemt men bijvoorbeeld een Schönes Wochenende Ticket in Bad Bentheim, vlak over de grens bij Oldenzaal, dan volgt een tocht met overstap in Osnabrück, Hannover, Braunschweig, Magdeburg en, na ruim negen uur, aankomst in Berlin Zoo.

Bijkomstigheid is dat de kaart door vijf personen tegelijkertijd gebruikt kan worden. Reis dus met een groepje van vijf en de kosten van een enkeltje Berlijn blijven steken op zeven D-mark per persoon.

En wee de ongelukkige die van deze voorziening geen weet heeft en in een reguliere intercity plaatsneemt.

Ter vergelijking: voor een enkeltje tweede klas van Bad Bentheim naar Berlijn dient men 122 D-mark neer te leggen, een lieve duit meer dan de zeven mark die de Schönes Wochenende-reiziger kwijt is.

    • Gijs Gerritsen