Duits Internet-bedrijf eist naamswijziging

Het Duitse bedrijf NTG X Link is een rechtszaak begonnen tegen het Amsterdamse xxLink Internet Services. NTG wil dat xxLink zijn naam verandert om verwarring te voorkomen. Beide bedrijven zijn actief op Internet; xxLink als presence-provider, een onderneming die zich bezighoudt met het ontwerpen van Internet-pagina's, terwijl NTG, een access-provider zoals NL Net, World Online en Planet Internet, particulieren en bedrijven toegang verschaft tot Internet.

Het nog kleine xxLink, begonnen in 1994, heeft inmiddels zo'n 10.000 Internet-pagina's (domeinen) gecreëerd voor bedrijven als VSB, Schiphol, Zilveren Kruis en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op al deze domeinen staat de naam xxLink. NTG wil dat de presence-provider die naam op alle pagina's verwijdert. Volgens xx-Link directeur E. Mattijsen neemt dat zeker een half jaar in beslag.

Mattijsen noemt de klacht onzinnig. “Het zijn twee totaal verschillende activiteiten. Bovendien is NTG alleen in Duitsland actief.” Het Duitse bedrijf, een dochter van het Franse automatiseringsconcern Groupe Bull, heeft wel plannen om uit te breiden naar de Benelux. Daarom is de naam NTG X Link inmiddels gedeponeerd.

Volgens Mattijsen NTG er op uit xxLink financieel te ruïneren. Mochten de Duitsers toch gelijk krijgen dan zal het Amsterdamse bedrijf zeker in hoger beroep gaan. De rechter doet uitspraak op 22 augustus.