Commercie wint van schotelbezitter

AMSTERDAM, 17 AUG. Schotelbezitters die niet beschikken over een digitale decoder kunnen vanaf morgen de commerciële omroepen RTL4, RTL5 en Veronica niet meer ontvangen. Begin september zal ook het beeld van SBS6 voor deze groep kijkers nog slechts sneeuw te zien geven.

Dat is het gevolg van de uitspraak die de Amsterdamse rechtbankpresident R. Gisolf gisteren heeft gedaan in het kort geding dat de Consumentenbond had aangespannen tegen de Holland Media Groep en SBS6.

De eis van de Consumentenbond dat de commerciële zenders gedurende een termijn van vijf jaar moeten doorgaan met het uitzenden van een analoog signaal, is door de rechter afgewezen. Ook hoeven de commerciële omroepen de digitale decoders niet kosteloos ter beschikking te stellen aan de schotelbezitters.

Volgens de rechter bestaat er tussen de eigenaren van schotelantennes en de commerciële omroepen geen contractuele relatie. Voor zover de Consumentenbond de eis baseert op het bestaan van een afhankelijkheidsrelatie tussen de commerciële omroepen en de schotelbezitters, stelt de rechter dat in het Nederlandse recht niet duidelijk is op 'welke bijzondere rechtsnormen in een afhankelijkheidsrelatie als de onderhavige acht geslagen zou moeten worden'.

Volgens de rechter hebben de commerciële omroepen niet deelgenomen aan het in het verkeer brengen van de analoge Luxcrypt-decoders, die door de omschakeling van een analoog naar een digitaal signaal waardeloos zijn geworden. De commerciële omroepen hoeven er daarom niet voor te zorgen dat consumenten die decoders kunnen blijven gebruiken, aldus mr. Gisolf in het vonnis.

Het doorgaan met analoge uitzendingen, indien dat al mogelijk is wegens de beperkte satellietruimte, is volgens de rechter te duur voor de commerciële omroepen. Woensdag stelde een advocaat tijdens de zitting dat doorgaan met analoge uitzendingen de HMG een schadepost zou bezorgen tot 120 miljoen gulden in vijf jaar.