Charge tegen fans autocross

ENSCHEDE, 17 AUG. Bij ongeregeldheden rond een illegaal crossterrein in Enschede zijn vannacht tien mensen gearresteerd. De mobiele eenheid voerde in de loop van de avond charges uit om 250 relschoppers en honderden omstanders te verspreiden. Zij hadden zich rond een parkeerplaats nabij een winkelcentrum verzameld waar de laatste

weken illegaal met auto's werd gecrosst.

De ME greep in toen tientallen agenten ter plekke met stenen en bierflessen werden bekogeld. Op last van burgemeester J. Mans van Enschede was het terrein afgesloten met drie containers vol zand. Aanleiding daarvoor was een “race” op donderdag, waarbij een gestolen auto werd gebruikt. Politie noch brandweer grepen toen in. De anderhalf jaar oude auto werd na de race in brand gestoken. Inmiddels is een persoon gearresteerd in verband met het crossen met en in brand steken van de gestolen auto.

De burgemeester achtte politieingrijpen gisteravond noodzakelijk omdat “grenzen zijn overschreden en overleg met raddraaiers niets heeft opgeleverd”. Aanvankelijk hoopte hij met een terughoudend beleid het illegaal racen zo veel mogelijk te voorkomen.

De burgemeester noemde dit afwachtende beleid gisteravond “geen beoordelingsfout”. “Het oorspronkelijke crossen op het bedrijventerrein de Marssteden hebben we door overleg met de coureurs kunnen indammen”, aldus de burgemeester. “Maar vervolgens kwam er een nieuwe groep. Toen zij een gestolen auto gebruikten, was de maat vol en trad het op maandag bedachte scenario in werking.”