Beurs oogt als een avondje Avro

ROTTERDAM, 17 AUG. Aan de vooravond van de lancering van de eerste Nederlandse sportzender beleefde de Amsterdamse effectenbeurs een week die eruit zag als een ouderwets avondje Avro. Nieuws, informatie, spanning en drama voor het hele gezin.

De omzetten trokken wat aan in de loop van de week onder invloed van gunstig nieuws van onder meer ABN Amro en Ahold. De AEX-beursindex sloot de week af op een stand van 557,42 punten, dat was een stijging van meer dan acht punten ten opzichte van vorige week vrijdag. De index staat nu drie procent onder het hoogste koersniveau aller tijden

Het drama kwam van de groeiende stroom middelgrote ondernemingen die met teleurstellende resultaten over het eerste halfjaar kwam. Wegener Arcade, de fusie van Wegener (regionale krantenuitgever) en Arcade (tv, muziek), spande in dit opzicht de kroon. De netto winst steeg de eerste zes maanden met iets meer dan 16 procent naar ruim 31 miljoen gulden, maar de groei van de winst per aandeel bleef steken op 5 procent. Per aandeel verdiende Wegener Arcade 4,73 gulden. Het aantal aandelen is ten opzichte van vorig jaar met iets meer dan 600.000 gestegen. Dat hing samen met de overname van Arcade, die deels met aandelen van Wegener werd betaald.

Beursanalisten hadden op meer winstgroei gerekend, al was de officiële prognose van het concern, dat de winst per aandeel ondanks de uitbreiding van het aantal aandelen gelijk zou blijven, wel gehaald. De pijn zit onder meer bij de invoer van illegale cd's die een negatief effect hadden op de omzet en het resultaat van dochter Arcade. De koers van Wegener Arcada verloor in de dagen na het halfjaarbericht 20 gulden, oftewel tien procent, naar een slotkoers gisteren van 168,50 gulden.

Twee ondernemingen die op overlappende terreinen werkzaam zijn, VNU (onder meer in kranten, tv) en Polygram (onder meer in cd's), lieten merkwaardigerwijs geen reactie zien op de resultaten van Wegener Arcade. Beide fondsen waren goed gestemd: Polygram sloot vrijdag op 100 gulden, vrijwel onveranderd ten opzichte van vorige week, terwijl VNU geen krimp gaf op een slotkoers van 27,50 gulden. VNU komt de 27-ste met halfjaarcijfers.

Later in de week kwam nog wat meer treurnis. Smit Transformatoren, wiens beursintroductie vorig jaar op een debâcle uitliep, meldde opnieuw uitstel van de jaarcijfers over 1995. De resultaten, die 29 augustus zouden komen, worden nu 24 september gepubliceerd. ABN Amro heeft, na een terugkoopactie van de aandelen, een meerderheid van de Smit-aandelen.

Groothandelshuis Otra meldde vrijdagochtend dat de resultaten in het eerst halfjaar aanzienlijk zullen achterblijven door aanhoudende economische problemen en een “minder voorspoedig” lopende reorganisatie bij zijn Britse dochter. Otra haalde vorig jaar bijna de helft van zijn 3,8 miljard gulden omzet uit Duitsland. Er ging vrijdag 6 gulden van de koers af op een niveau van 33,40 gulden, een daling met 15 procent. Al zijn Otra en Wegener Arcade op volstrekt verschillende markten werkzaam, toch is er een curieuse overeenkomst. De bestuursvoorzitters van beide bedrijven gingen eerder dit jaar, nadat zij jarenlang aan het roer hadden gestaan, met pensioen.

Positief nieuws was er van enkele oude en nieuwe favorieten aan het Beursplein. ABN Amro kwam dankzij het gunstig beurs-, emissie- en renteklimaat met sterke cijfers: de winst per aandeel ging met 34 procent omhoog naar 4,92 gulden. De koers van de aandelen sloot gisteren op 94 gulden, dat was 1,50 gulden meer dan de slotkoers een week eerder. Ook Getronics (slotkoers: 37,50 gulden, een verlies in een week van 1,20 gulden) en Randstad (slot: 125,20 gulden, een stijging van 3,80 gulden in een week) maakten de verwachtingen in hun halfjaarwinsten waar.

Technische groothandel Econosto zette deze week zijn overnamereeks voort met de aankondiging van een belang van 49 procent van de aandelen in Siekmann & Co, een Duitse handelsonderneming in afsluiters. Otra krijgt een kooprecht op meer aandelen, zodat het aandelenbelang naar een meerderheid getild kan worden. Door de acquisities stijgt de omzet, die vorig jaar 371 miljoen gulden bedroeg, naar bijna het dubbele. Het doel is 1 miljard gulden in het jaar 2000.

Econosto betaalt de (niet publiek gemaakte) aankoopsom van Siekmann onder meer met met de opbrengst van de plaatsing van 500.000 aandelen bij ABN Amro. Daardoor krijgt de bank, die eerder dit jaar al een converteerbare obligatielening van 60 miljoen gulden voor Econosto plaatste, een belang van ongeveer 9 procent van de aandelen in Econosto. De aandelenparticipatie past in het beleid van ABN Amro om meer dan vroeger rechtstreeks deel te nemen in het kapitaal van middelgrote bedrijven. De koers van de aandelen van Econosto sloot gisteren op 29 gulden, een stijging van 80 cent ten opzichte van eind vorige week.

Komende week staat de beurs in het teken van school en kantoor (Samas en Ahrend), Rotterdamse glorie (Nedlloyd, Van Ommeren, Pakhoed en Boskalis) en de sector dienstverlening: ING komt op donderdag met cijfers, KPN op vrijdag.

    • Menno Tamminga