BAe en Lagardere: één grote rakettenfabrikant

Het lucht- en ruimtevaartconcern British Aerospace en het Franse defensie- en communicatiebedrijf Lagardere, bundelen hun activiteiten op het gebied van geleide-raketsystemen. Hierdoor ontstaat de grootste onderneming in Europa op dit terrein met 6000 werknemers.

De combinatie Matra BAe Dynamics heeft een omzet van ongeveer 1 miljard pond (2,6 miljard gulden) en een orderportefueille van ruim 2,6 miljard pond (6,7 miljard gulden). Als Matra, onderdeel van Lagardere, het Franse staatsbedrijf Thomson nadat het geprivatiseerd is overneemt, wordt ook deze afdeling geleide-raketten ingebracht, aldus BAe en Lagardere die het definitieve nieuws gisteren naar buiten brachten.

De twee hebben meer dan drie jaar onderhandeld. Een verbond is eerder door beide regeringen tegengehouden, zo viel uit kringen in de defensie-industrie te vernemen. De doorbraak kwam vorige maand toen de Britten bekendmaakten dat zij een order van 800 miljoen pond (2,1 miljard gulden) bij de nieuwe combinatie zouden plaatsen. De fusie betekent een forse vooruitgang in de consolidering van de Europese defensie-industrie. Hierdoor is het nieuwe concern beter dan de twee afzonderlijke bedrijven in staat te concurreren met de Amerikaanse giganten die de laatste jaren in een reeks van grote fusies zijn de ontstaan.