Zoete druiven

Wie op de kleintjes let, kan een meevaller van 281 miljoen gulden niet ontgaan. Het bedrag is de extra opbrengst die Ahold krijgt doordat de aandelenemissie van een maand geleden voor de financiering van de overname van de Amerikaanse aanwinst Stop & Shop succesvol is verlopen. Standaard onderdeel van elke aandelenemissie is een recht voor de leider van het bankensyndicaat om bij ruime animo onder beleggers extra aandelen te plaatsen.

Dat recht is 30 dagen geldig, gemeten vanaf de dag dat de oospronkelijke emissie is geplaatst. De transactie is mooi voor Ahold, die krijgt in één moeite door nog eens bijna 300 miljoen gulden extra eigen kapitaal. En het is prima voor Goldman Sachs, de Amerikaanse zakenbank die de leider is van het bankensyndicaat. Goldman Sachs heeft de klus - de allergrootste aandelenemissie die een Nederlands bedrijf ooit heeft uitgevoerd - toch maar geklaard en krijgt een provisie van 3 gulden per aandeel. De emissie kwam op gang onder turbulente omstandigheden toen de beurs van Wall Street dreigde in te storten.

Het was nog even zweten de afgelopen dagen, want de koers van Ahold kwam maar niet boven de 85 gulden en dat was toch echt nodig om de extra aandelen profijtelijk aan de man te kunnen brengen. Gelukkig had Ahold nog iets in de aanbieding. Goed nieuws dinsdag over verdere expansie in Azië brak de ban: de koers steeg naar 87 gulden, woensdagvond werden de extra aandelen verkocht, gisteren adverteerde Albert Heijn met zijn voordeeltje van de week: witte druiven 'Victoria'.

    • Menno Tamminga