Winst Hewlett-Packard met kwart omlaag

De winst van de Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard is in het afgelopen kwartaal met meer dan een kwart geslonken. Het nettoresultaat kwam uit op 425 miljoen dollar vergeleken met 576 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, een achteruitgang van 26 procent. De omzet nam met 18 procent toe tot 9,1 miljard, terwijl de orderontvangst met 8 procent groeide tot 8,7 miljard.

Hewlett-Packard schreef de winstdaling voor een deel toe aan de voorziening die het bedrijf trof voor het stopzetten van de produktie van disk drives, de mechanismen die de informatie van de schijfjes leest. Verder speelde de hogere koers van de dollar de onderneming parten. Hierdoor werden de Amerikaanse produkten in het buitenland duurder wat de groeicijfers van Hewlett-Packard beperkte. Hewlett-Packard gaf aan last te hebben van een vertraging van de economische groei in bepaalde wereldregio's. In dit verband werden genoemd de Verenigde Staten en Azië rond de Stille Zuidzee.