Uitstel uitreiking toneelprijzen

AMSTERDAM, 16 AUG.De uitreiking van de jaarlijkse toneelprijzen op 9 september in de Stadsschouwburg in Amsterdam gaat niet door. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakt de winnaars van de Theo d'Or, de Louis d'Or, de Columbina en de Arlecchino pas in oktober bekend.

De VSCD-prijzen zijn de belangrijkste Nederlandse toneelonderscheidingen. De Theo d'Or is bestemd voor de beste vrouwelijke hoofdrolspeler van het afgelopen toneelseizoen. De Louis d'Or bekroont de beste mannelijke hoofdrolspeler. De Colombina en de Arlecchino gaan naar respectievelijk de beste vrouwelijke en beste mannelijke bijrol.

De laatste jaren worden de prijzen altijd uitgereikt tijdens het Theaterfestival, dat van 29 augustus tot 8 september in Amsterdam wordt gehouden. De feestelijke bijeenkomst stond gepland op de laatste dag van het festival, na afloop van de voorstelling Moffenblues van Gerardjan Rijnders.

Die voorsteling werd echter op het laatste moment afgelast. De VSCD kon op korte termijn geen andere voorstelling meer regelen en besloot toen de prijsuitreiking uit te stellen. “Wij vinden dat de genodigden en de prijswinnaars een mooie avond verdienen”, zegt Pam Piekema van de VSCD. “Daarom hebben we de uitreiking uitgesteld.”

Arthur Sonnen, directeur van het Theaterfestival, noemt het besluit 'teleurstellend'. Tijdens de VSCD-avond zou ook de uitreiking van De Grote Theaterfestivalprijs plaatsvinden. Het festival ziet daar nu ook van af. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse televisieuitzending van De Plantage op 8 september.

Genomineerd voor de VSCD-toneelprijzen zijn Sylvia Poorta en Josée Ruiter (Theo d'Or); Peter de Graef, Victor Löw en Eric Schneider (Louis d'Or); Myranda Jongeling, Sylvia Poorta en Karlijn Sileghem (Colombina) en Jappe Claes, Leslie de Gruyter, Dries Smits, Henk Votel en Vic de Wachter (Arleccino). De Procenium-prijs voor de beste regisseur gaat naar Willem van de Sande Bakhuyzen voor de voorstelling Wie vermoordde Mary Rogers? door Orkater. (ANP)