Triple Pineut

Het aandeel van het automatiseringsbedrijf Triple P verloor deze week bijna een derde van zijn waarde. Slechte verwachtingen voor de rest van het jaar bedierven de animo onder beleggers. Triple P is gevestigd in Vianen, maar de aandelen zijn genoteerd aan de Amerikaanse elektronische effectenbeurs Nasdaq.

De koersval roept herinneringen op aan de 'wilde' jaren tachtig toen automatiseringsbedrijven tegen hoge koersen naar de beurs gingen, maar hun beloftes vaak niet waar maakten. Een van die bedrijven was toen HCS Technology, waar J. Kuijten de scepter zwaaide en F. Khaleghi Yazdi, nu president van Triple P, de tweede man was. Kuijten verdiende zo'n 250 miljoen gulden aan de beursgang van HCS. Op onnavolgbare wijze drukte hij ooit achter elkaar een rebellie van zijn tweede man de kop in om vervolgens een opstand van beleggers neer te slaan.

Triple P heeft nu een reorganisatie aangekondigd om in het tweede halfjaar in elk geval nog winst te rapporteren. Het bedrijf kondigt verder de inkoop van 500.000 eigen aandelen op de beurs aan. Dat nieuws gaf de koers geen steun. Eind december 1995 plaatste Triple P op de Nasdaq-beurs aandelen tegen een koers van 10 dollar, nu is de prijs tot onder de 5 dollar gezakt en wil het bedrijf effecten terugkopen. Kuijten zou het zelf bedacht kunnen hebben.

    • Menno Tamminga