Televisiemakers reiken eigen prijzen uit

Prijzen voor tv-programma's zijn er al in overvloed, want naast de jaarlijkse Nipkow-schijf van de critici en de Televizier-ring van het publiek (nu ja, de lezers van het blad Televizier) worden er nog heel wat kleinere onderscheidingen toegekend - voor de beste coproduktie met Vlaanderen bijvoorbeeld, of voor het beste journalistieke programma - waarvan het bestaan buiten een kleine kring van betrokkenen nauwelijks bekend is.

Maar wat er nog niet was, is het Amerikaanse systeem: grote groepen tv-medewerkers die schriftelijk stemmen in vele categorieën uiteindelijk een rij genomineerden opleverden waaruit tijdens een gala-avond de winnaars bekend worden gemaakt.

Rob Bakker, uitgever van het omroepvakblad Broadcast Magazine, heeft het initiatief genomen nu ook in Nederland zo'n Academy Awards-systeem te introduceren en het is door de meeste omroepmedewerkers positief ontvangen. De gedachte dat de vakgenoten nu zelf hun winnaars aanwijzen (en dus niet meer afhankelijk zijn van het oordeel van pers of publiek) is voor hen aantrekkelijk. Bovendien geeft de onderverdeling in vele categorieën een breder beeld van het totale tv-aanbod dan de bestaande prijzen. Er kan nu ook worden gewonnen in genres als jeugdprogramma's en nieuws en actualiteiten, die tot dusver nauwelijks aan bod komen.

Bijna alle omroepen hebben dan ook programma's ingezonden. Alleen de VPRO deed niet mee. De organisatie kreeg te horen dat de VPRO met alle plezier prijzen in ontvangst zal nemen, maar niet de moeite wilde nemen tegen betaling van de vereiste ƒ 2000 een selectie uit het eigen programma-aanbod op te stellen en in te sturen. Het gevolg is dat de met de Nipkow-schijf bekroonde serie 30 Minuten van Arjan Ederveen en Pieter Kramer tussen de nominaties voor dit nieuwe Gouden Beeld in geen velden of wegen te bekennen is.

In de sector amusement zijn de nominaties voor All you need is love, de André van Duin Show en BNN van Bart de Graaff. Alle cultuurnominaties gaan naar NPS-uitzendingen: documentaires over Charlotte Margiono en Valery Gergjev en de dansproductie Sarabande. In de categorie licht drama: In voor- en tegenspoed (met Rijk de Gooyer), Koos Tak en 't Zonnetje in huis (met Johnny Kraaykamp). Serieus drama: Charlotte Sophie Bentinck, Tijd van leven en de tv-film Frans & Duits van Orlov Seunke. Informatie: de Reporter-aflevering over Bolkestein, De ronde van Witteman en de NCRV-uitzending Het schuldgevoel dat je bestaat. Jeugd: de serie Dag juf tot morgen, het jeugdjournaal en Het Klokhuis. Nieuws en actualiteiten: Hier en nu over wantoestanden in Russische gevangenissen, Kenmerk over de rol van de VN bij de val van Srebrenica en het RTL Nieuws van half acht. Sport: Barend & Van Dorp, Die Twee: Nieuwe Koeien en Studio Sport op zondag.

Op donderdag 19 september worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een gala in 't Spant in Bussum; de dag erop zendt de AVRO er een reportage van drie kwartier over uit, aansluitend op de uitreiking van de Televizier-ring. De totale organisatie (drie ton) wordt dit jaar betaald door sponsors. Of de Nederlandse Academy Awards tot in lengte van jaren zullen bestaan, kan Bakker nog niet garanderen. Als het hem lukt er een traditie van te maken, maakt hij tegelijk een eind aan de jarenlange hegemonie van Nipkow-schijf en Televizier-ring.

    • Henk van Gelder