Softbank koopt voor 2,4 mld chipsfirma VS

TOKIO, 16 AUG. Het Japanse softwarebedrijf Softbank zet zijn overnametocht voort en neemt voor 1,5 miljard dollar (2,4 miljard gulden) een belang van 80 procent in Kingston, Amerika's grootste producent van geheugenkaarten - de platen waarop in computers geheugenchips worden bevestigd. Twee maanden geleden nam Softbank met mediamagnaat Rupert Murdoch een aanzienlijk belang in een van de grote Japanse commerciële televisiezenders.

Softbank is de grootste distributeur van software in Japan en deels eigendom van de 38-jarige directeur Masayoshi Son, ook wel de Japanse Bill Gates genoemd. Met de laatste transactie inbegrepen heeft Son in ruim twee jaar tijd 300 miljard yen (4,6 miljard gulden) uitgegeven aan overnames op het gebied van moderne informatietechnologie. Naast de deelname met Murdoch in het commerciële Japanse televisiestation Asahi, nam hij vorig jaar ook de grootste uitgeverij op computergebied, het Amerikaanse Ziff-Davis, over voor 1,8 miljard dollar. Softbank heeft verder een aandeel van 37 procent in het Amerikaanse Internet bedrijf Yahoo Inc.

Kingston Technology heeft een marktaandeel van 60 procent in de geheugenkaarten en groeide de afgelopen jaren met minimaal 60 procent per jaar. Het bedrijf is in 1987 in Californië opgericht door twee Chinese immigranten en had het afgelopen jaar een omzet van 1,3 miljard dollar. De overname moet worden gefinancierd door leningen en de overdracht van nieuwe aandelen Softbank aan de twee eigenaren van Kingston, die daarmee een aandeel van 4,9 procent krijgen in Softbank.

Volgens Son is er genoeg verder groeipotentieel voor de geheugenkaarten wegens de verdergaande ontwikkeling van de capaciteiten van personal computers. De produkten van Kingston zullen via Softbank op de Japanse markt verschijnen. Beleggers op de beurs van Tokio verwelkomden de overname. Aandelen Softbank stegen gistermiddag na het bekend worden van Son's plannen met 4,3 procent. Buitenlandse analisten in Tokio reageerden echter sceptisch op de plannen wegens de hoge leningen die het bedrijf dient aan te gaan.