Sloop gestopt wegens risico van straling

AMSTERDAM, 16 AUG.De voorbereidende sloopwerkzaamheden bij het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hogere Energie Fysica (Nikhef) in het Amsterdamse stadsdeel Watergraafsmeer zijn tijdelijk stilgelegd. In het stadsdeel is grote ongerustheid onstaan over deze sloop, omdat men vreest dat er radio-activiteit uit het gebouw vrij zal komen.

Metingen van Greenpeace en de stichting Laka, een onderzoekscentrum op het gebied van kernenergie, hebben aangetoond dat de radioactieve straling op sommige plekken viermaal hoger is dan toegestaan. Volgens J. Visser van het Nikhef is op tien plaatsen sprake van een verhoogd niveau van radio-actieve straling. In het gebouw hebben twee kunstenaars geruime tijd als 'kraakwacht' gewoond.

De buurt is tevreden dat de voorbereidende werkzaamheden zijn gestaakt. A. Bonneveld van het wijkopbouworgaan Watergraafsmeer: “Wij vinden dat de werkzaamheden te lichtzinnig zijn aangepakt en wij zullen bezwaar aantekenen tegen de sloopvergunning.” Volgens hem is nog onduidelijk hoe het radio-actieve afval wordt verwijderd.

De panden zijn onlangs onbewoonbaar gemaakt om krakers buiten de deur te houden en worden 24 uur per dag bewaakt. Volgende week heeft overleg plaats tussen de gemeente, de huidige eigenaar van het complex, en de buurtbewoners over de voortgang van de werkzaamheden.